Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Scientific Revolution and the Enlightenment Practice Test

based on 3 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Scientific Revolution and the Enlightenment share which of the following?

A. the approval and support of the Church

B. the design of new systems of government

C. the process of critical thinking and experimentation

D. the invention of new solutions to major social problems

 

2. _________________ is an important historical figure because he realized that the planets moved in regular elliptical orbits around the sun.

A. Tycho Brahe

B. Nicolaus Copernicus

C. Galileo Galilei

D. Johannes Kepler

 

3. One important reason France was the center of the Enlightenment was that

A. it was the largest centrally located nation in Europe.

B. it had a more despotic government than any other European nation.

C. its people spoke the language common to all educated people of the time.

D. it did not allow censorship of the press.

 

4. What argument did Galileo make in support of his discoveries about the planets when the Church refused to accept them?

A. that what could be observed by the human eye must be the truth

B. that Church fathers had no right to make pronouncements about astronomy

C. that other intellectuals and scientists agreed with his findings

D. that he had used the finest scientific instruments of the day

 

5. Church officials were hostile to the discoveries of the Scientific Revolution because

A. the discoveries were not the result of proper experimentation and study.

B. the scientists who made the discoveries were all Protestants.

C. they objected to the scientists’ expressed disbelief in God.

D. these discoveries contradicted and disproved what the Church had always taught.

 

6. The term philosophe is best translated as

A. scholar.

B. critical thinker.

C. student.

D. intellectual.

 

7. Which statement is true of all the philosophes of the Enlightenment?

A. They were all French.

B. They all supported and agreed with one another.

C. They all shared a common way of thinking.

D. They were all knowledgeable about mathematics and science.

 

8. Rousseau has been called the father of the Romantic movement because

A. he imagined a government operating under a system of checks and balances.

B. he believed in the supreme importance of each human being’s individual personality and emotions.

C. he wrote clever satires on the society of his day.

D. he conceived the idea of a multivolume French encyclopedia of knowledge.

 

9. Which best describes the Encyclopédie?

A. a satire of French government and society

B. a compendium of historical and scientific facts, dates, and important events

C. a compilation of information on scientifi c, mechanical, artistic, and historical topics

D. an illustrated guide to the lives of France’s most famous citizens

 

10. Which best describes what the philosophes hoped and believed the future might hold for humankind?

A. They believed that society might become peaceful, prosperous, and happy.

B. They believed that the world would end in a great war among all nations.

C. They believed that there was no possibility that society would ever improve.

D. They believed that society would succumb to despotism.

 

Answers

1. C

2. D

3. C

4. A

5. D

6. B

7. C

8. B

9. B

10. A

Add your own comment