Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Thirty Years' War Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. Most of the fighting in the Thirty Years’ War took place in

A. France.

B. the Holy Roman Empire.

C. Italy.

D. Spain.

 

2. Austria should have expected help from France during the war because both nations were

A. Catholic.

B. Protestant.

C. ruled by a member of the Hapsburg family.

D. enemies of England.

 

3. _______________ emerged from the Thirty Years’ War as the dominant power in Europe.

A. England

B. France

C. Spain

D. Sweden

 

4. Which nation became a unified empire as a result of the Thirty Years’ War?

A. Austria

B. France

C. Germany

D. Italy

 

5. France’s primary reason for entering the Thirty Years’ War was

A. to weaken its hostile neighbors Austria and Spain.

B. to help its most prominent Catholic ally defeat the Protestants.

C. to end the threat of Swedish expansion on the continent.

D. to stimulate an economic recovery at home.

 

6. What did the Edict of Restitution state?

A. It settled the terms of surrender among the Holy Roman Empire, France, and Switzerland.

B. It replaced Ferdinand II with Frederich as king of Bohemia.

C. It banned Protestantism throughout the Holy Roman Empire.

D. It allowed each elector to decide the official religion of his own state.

 

7. What happened in Bohemia as a result of the Battle of White Mountain?

A. Catholicism was restored as the state religion.

B. Catholics emigrated to other nations to escape enforced conversion.

C. Maximilian of Bavaria was crowned king.

D. Citizens threw some city officials through the Prague Castle windows.

 

8. ________________________ revoked the Letter of Majesty in 1617.

A. Cardinal Richelieu

B. Gustav II Adolf

C. Ferdinand II

D. Frederich of Bohemia

 

9. Although Lutherans were fellow Protestants, Calvinists despised them because

A. they had too much in common with Catholics.

B. they conducted church services in the language spoken by the people.

C. they maintained their loyalty to the pope.

D. their approach to religion was too lax for Calvinist taste.

 

10. In 1648, the prospects for a unified German nation were dim because the German-speaking states

A. lost the friendship of their most powerful ally, Spain.

B. agreed to the strengthening of the Austrian empire.

C. had suffered too much damage and lost too many people during the fighting.

D. refused to consider establishing a policy of religious freedom.

Answers

1. B

2. A

3. B

4. A

5. D

6. C

7. A

8. C

9. D

10. C

Add your own comment