Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

World War II in Europe Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 3, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. Stalin joined the Allied nations in 1941 because

A. Germany invaded Poland.

B. Germany reneged on the nonaggression pact.

C. the United States entered the war.

D. Italy entered the war.

 

2. Why did the Germans fail to prevent the Allied invasion at Normandy in 1944?

A. They did not believe the Allies intended to invade France.

B. They were concentrating on winning the war at sea.

C. They already knew that they would lose the war.

D. They expected the Allies to invade at a different location.

 

3. Which European nation suffered by far the heaviest losses in the war?

A. Austria

B. Germany

C. Poland

D. Soviet Union

 

4. Which nation changed sides in the war once it was liberated?

A. Austria

B. Britain

C. France

D. Italy

 

5. Which best sums up Germany’s main foreign-policy goal at the beginning of the war?

A. to annex other central European nations

B. to conquer Britain and France

C. to subjugate all of Europe

D. to divide Poland with the USSR

 

6. When the Americans arrived in Europe, they began a concerted war effort

A. on the eastern front.

B. on the western front.

C. in North Africa.

D. in the Balkans.

 

7. What eventually became of Benito Mussolini?

A. He surrendered to the Allies.

B. He escaped to South America.

C. He was executed by Italian rebels.

D. He committed suicide when Italy was liberated.

 

8. The Danzig Corridor was strategically important because

A. it provided an overland route from central Europe to a major Baltic port.

B. it had once been controlled by the Russian Empire.

C. it was a demilitarized buff er zone between Austria and Poland.

D. it was the heart of the Polish coal reserves.

 

9. When Germany invaded France, the British army __________________

A. asked for an armistice.

B. began bombing Germany.

C. attacked the German troops.

D. retreated to Britain.

 

10. What was the immediate effect of Germany’s invasion of Poland?

A. The United States declared war on Germany.

B. Britain and France declared war on Germany.

C. The Soviet Union abandoned the nonaggression pact.

D. The Soviet Union joined the Allies against Germany.

 

Answers

1. B

2. D

3. D

4. D

5. A

6. C

7. C

8. A

9. D

10. B

Add your own comment