Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Movement Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 25, 2011

Review the following concepts if needed:

Movement Practice Test

A good score is eight correct. Answers are at the end of the article.

1 . If you drive a 1000-kg vehicle down the road at 30 m/s, what is the momentum?

(a) 33 kg · m/s

(b) 1030 kg · m/s

(c) 3000 kg · m/s

(d) 30,000 kg · m/s

2 . Why is it unwise to drive a pickup truck full of loose bricks?

(a) If you suddenly have to swerve, the bricks’ momentum could cause some of them to suddenly fly over the side onto the road or into the ditch.

(b) If you suddenly have to stop, the bricks’ momentum could cause some of them to sail through the back window and hit you.

(c) If you accelerate forward at too great a rate, the bricks’ momentum could cause some of them to be dumped off the back of the truck and onto the road.

(d) All of the above.

3 . If you drive a truck full of loose bricks down a straight, level stretch of highway, the momentum vector of each brick points

(a) in the same direction as the truck travels

(b) in the opposite direction from that in which the truck travels

(c) at a right angle to the direction in which the truck travels

(d) nowhere, because momentum is not a vector

4 . Imagine that a boat whose mass is 500 kg (with you and all your gear in it) is traveling straight forward on a lake at 10 m/s. You cut the engine and lift it out of the water, so you are coasting straight forward at 10 m/s. What impulse vector will bring the boat to a stop? Assume the boat moves along the water with no friction, and that there is no wind or current.

(a) 50 kg · m/s, pointing forward.

(b) 50 kg · m/s, pointing backward.

(c) 5000 kg · m/s, pointing forward.

(d) 5000 kg · m/s, pointing backward.

5 . Suppose the town of Blissville is 5400 km from the town of Happyton, as measured along the Interstate highways. You drive from Blissville to Happyton over the course of several days, and you keep track of your total driving time. You come to the conclusion that you were traveling at an average speed of 15 m/s. How many hours were you driving?

(a) 19

(b) 100

(c) 360

(d) It is impossible to answer this without more information.

6 . Imagine the space-ship scenario described in the text and illustrated in Fig. 15-10 . Suppose a rocket engine is to be installed in a position and orientation such that, when it is fired, it causes the ship to slow down but continue in the same direction. Where should such a rocket be placed, and in what direction should its exhaust come out?

(a) It should be placed on the nose of the ship, and its exhaust should come out directly forward.

(b) It should be placed on the nose of the ship, and its exhaust should come out directly backward.

(c) It should be placed on the back end of the ship, and its exhaust should come out directly sideways.

(d) Any of the above.

7 . Suppose you buy a car and the manufacturer claims that it can accelerate from 0 to 30 m/s in 6 seconds. Suppose you take the car for a test drive on a straight, level, dry stretch of roadway on a racetrack (with the permission of the track owner and under the supervision of the highway patrol, of course!). You discover that the manufacturer’s claim is true. What is the average acceleration rate during the 6-second period during which your car’s speed has increased from a dead stop to 30 m/s?

(a) 5 m/s 2

(b) 30 m/s 2

(c) 180 m/s 2

(d) It is impossible to answer this without more information.

8 . Suppose you have a mass of 60 kg on the earth’s surface. The moon has a gravitational field that is 1/6 as strong, at the surface, as the earth’s gravitational field. If you travel to the moon, what will be your mass there?

(a) 10 kg

(b) 60 kg

(c) 360 kg

(d) It is impossible to know without more information.

9 . If you stand on the surface of the earth, your mass vector points

(a) straight down

(b) straight up

(c) horizontally

(d) nowhere, because mass is not a vector

10 . Suppose you get a new set of tires for your truck, and they are larger in diameter than the tires you have been using. You know that your odometer was accurate with your old tires. If you drive 100 km with the new tires, your odometer, which measures distance according to the number of axle rotations, will tell you that you have traveled

(a) less than 100 km

(b) exactly 100 km

(c) more than 100 km

(d) too fast

Answers

1 . d

2 . d

3 . a

4 . d

5 . b

6 . a

7 . a

8 . b

9 . d

10 . a

Add your own comment