Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Units of Measurement Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 25, 2011

Review the following concepts if needed:

Units of Measurement Practice Test

A good score is eight correct. Answers are at the end of the article.

1 . Which of the following terms commonly represents more than one measurable quantity or phenomenon?

(a) meter

(b) pound

(c) radian

(d) degree

2 . The mole is a unit that expresses the

(a) number of electrons in an ampere

(b) number of particles in a sample

(c) distance from the sun to a planet

(d) time required for an electron to orbit an atomic nucleus

3 . The nomograph of Fig. 4-8 can be used to convert:

(a) feet to meters

(b) inches to centimeters

(c) miles to kilometers

(d) grams to pounds

4 . A joule is the equivalent of a

(a) foot-pound

(b) meter per second

(c) kilogram per meter

(d) watt-second

How Things Are Measured Quiz

Fig. 4-8. Illustration for Quiz Question 3.

5 . An example of a dimensionless unit is

(a) the kilogram

(b) the meter

(c) the second

(d) none of the above

6 . Force is equivalent to

(a) mass multiplied by distance

(b) mass multiplied by time

(c) mass multiplied by acceleration

(d) mass multiplied by speed

7 . Two islands are 1345 nautical miles apart. How many kilometers is this?

(a) 2492

(b) 2164

(c) 1853

(d) It is impossible to say without more information.

8 . The number of kilograms an object has can be converted to pounds only if you also know the

(a) temperature of the object

(b) size of the object

(c) gravitational strength on the planet where the object is located

(d) number of moles of atoms in the object

9 . The pound is a unit of

(a) mass

(b) distance

(c) acceleration

(d) none of the above

10 . The SI system is an expanded form of the

(a) English system

(b) metric system

(c) European system

(d) American system

Answers

  1. d
  2. b
  3. b
  4. d
  5. d
  6. c
  7. a
  8. c
  9. d
  10. b
Add your own comment