Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

A Statistics Sampler Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 25, 2011

Review the following concepts if needed:

A Statistics Sampler Practice Test

A good score is eight correct. Answers are at the end of the article.

1 . Suppose a large number of people take a 200-question test, and every single student gets exactly 100 answers right. In this case, the mode is

(a) equal to 0

(b) equal to 200

(c) equal to the mean

(d) undefined

2 . In a frequency distribution:

(a) the frequency is the dependent variable

(b) the median is always equal to the mean

(c) the mode represents the average value

(d) the mean is always equal to the mode

3 . A tabulation of cumulative absolute frequency values is useful in determining

(a) the mode

(b) the dependent variable

(c) the median

(d) the mean

4 . A subset of a population is known as

(a) a sample

(b) a continuous variable

(c) a random variable

(d) a discrete variable

5 . Imagine that 11 people take a 10-question test. Suppose one student gets 10 correct answers, one gets 9 correct, one gets 8 correct, and so on, all the way down to one student getting none correct. The mean, accurate to three decimal places, is

(a) 4.545

(b) 5.000

(c) 5.500

(d) undefined

6 . Imagine that 11 people take a 10-question test. Suppose one student gets 10 correct answers, one gets 9 correct, one gets 8 correct, and so on, all the way down to one student getting none correct. The median, accurate to three decimal places, is

(a) 4.545

(b) 5.000

(c) 5.500

(d) undefined

7 . Imagine that 11 people take a 10-question test. Suppose one student gets 10 correct answers, one gets 9 correct, one gets 8 correct, and so on, all the way down to one student getting none correct. The mode, accurate to three decimal places, is

(a) 4.545

(b) 5.000

(c) 5.500

(d) undefined

8 . Suppose a variable λ (lambda, pronounced “LAM-da,” a lowercase Greek letter commonly used in physics and engineering to represent wavelength) can attain a value equal to any positive real number. In this instance, λ is an example of

(a) a continuous variable

(b) a discrete variable

(c) an absolute variable

(d) a relative variable

9 . The largest cumulative absolute frequency in a set of numbers is equal to

(a) the sum of all the individual absolute frequency values

(b) twice the mean

(c) twice the median

(d) twice the mode

10 . Which of the following is an expression of the most often-occurring value in a set of values?

(a) The average.

(b) The mode.

(c) The median.

(d) None of the above.

Answers

  1. c
  2. a
  3. c
  4. a
  5. b
  6. b
  7. d
  8. a
  9. a
  10. b
Add your own comment