Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Genetics of Bacteria Review Practice Problems

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Aug 23, 2011

Review the following concepts if needed:

Problems

Vocabulary   For each of the following definitions, give the appropriate term and spell it correctly.

  1. Descriptive of all mutant strains of bacteria requiring supplementation to minimal medium for their growth.
  2. A colony of genetically identical bacterial cells.
  3. The Greek letter representing an intermediate structure of the bacterial genophore when it is halfway through bidirectional replication from a single origin.
  4. A solid mass of bacterial cells covering the surface of nutrient agar medium in a Petri dish.
  5. A form of bacterial recombination requiring cell-to-cell contact.
  6. A form of genetic recombination between bacterial cells that is mediated by a bacteriophage.
  7. A partially diploid exconjugant.
  8. A small, circular DNA molecule capable of replication independent of the genophore in its bacterial host.
  9. The bacterial topoisomerase that pumps negative supercoiling into relaxed DNA circles.
  10. The protein that unwinds double-stranded DNA at each replication fork.

Multiple-Choice Questions   Choose the one best answer.

  1. Which of the following is classified as a prokaryote?   (a) protozoa   (b) yeast   (c) bacteria   (d) algae   (e) more than one of the above
  2. Which of the following is found in prokaryotes?   (a) mitochondria   (b) histones   (c) actin and myosin   (d) formylated methionine   (e) more than one of the above
  3. The physiologically receptive state in which a bacterial cell is able to be transformed is called   (a) sensitized   (b) activated   (c) competence   (d) lysogenic   (e) inducible.
  4. Which of the following is not a method for gene transfer in bacteria?   (a) translocation   (b) conjugation with Hfr transfer   (c) transformation   (d) transduction   (e) conjugation with an F' cell.
  5. Which of the following modes of cell division or DNA replication is not used by bacteria?   (a) binary fission   (b) rolling circle   (c) theta replication   (d) mitosis   (e) bidirectional replication
  6. The distances between bacterial genes, as determined from interrupted conjugation experiments, are measured in units of   (a) recombination   (b) nucleotide pairs   (c) minutes   (d) micrometers   (e) percentage of genome
  7. The subunit of RNA polymerase involved in initiation of bacterial transcription is designated   (a) alpha (α)   (b) beta (β)   (c) gamma (γ)   (d) sigma (σ)   (e) rho (ρ)
  8. A Shine-Delgarno sequence   (a) serves as a binding site for bacterial ribosomes   (b) is involved in bacterial transcription   (c) forms part of mRNA trailers   (d) serves as a recognition site for stopping RNA synthesis   (e) serves as a recognition site for termination of translation
  9. The type of gene regulation governing the lactose operon of E. coli that involves the lac I gene product is best described as   (a) positive, inducible   (b) negative, repressible   (c) attenuation   (d) feedback inhibition   (e) negative, inducible
  10. The ineffectiveness of many antibiotics today is most closely associated with   (a) bacteriophages   (b) F plasmids   (c) R plasmids   (d) catabolite repression   (e) bacterial transformations

Answers

Vocabulary

  1. auxotrophic
  2. clone
  3. theta (θ)
  4. lawn
  5. conjugation
  6. transduction
  7. merozygote
  8. plasmid
  9. DNA gyrase
  10. helicase

Multiple-Choice Questions

  1. c
  2. d
  3. c
  4. a
  5. d
  6. c
  7. d
  8. a
  9. e
  10. c
Add your own comment