Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Other Plane Figures Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Jun 18, 2014

If necessary review

Other Plane Figures Practice Test

Directions: A good score is eight correct.

1. As the number of sides in a regular polygon increases without limit, assuming its interior area remains constant, the length of each side

(a) increases without limit

(b) approaches zero

(c) stays the same

(d) none of the above

2. As the number of sides in a regular polygon increases without limit, the measure of each interior angle

(a) increases without limit

(b) approaches 0°

(c) stays the same

(d) none of the above

3. Suppose X is the area of an n -sided, regular polygon circumscribed around a circle, and Y is the area of an n -sided, regular polygon inscribed within that same circle. As n becomes larger and larger without limit (or, as is sometimes said, n approaches infinity), what happens to the ratio of X to Y ?

(a) It approaches 1

(b) It does not change

(c) It grows without limit

(d) We cannot say unless we know the area of the circle

4. An irregular, non-convex polygon can have some interior angles

(a) that measure more than 180°

(b) that measure more than 360°

(c) that measure exactly 0°

(d) that measure exactly 360°

5. In an ellipse that is not a circle

(a) the major and minor axes have equal length

(b) the major axis is longer than the minor axis

(c) the minor axis is longer than the major axis

(d) none of the above statements is true

6. As the number of sides in a regular polygon increases without limit, the sum of the measures of its interior angles

(a) increases without limit

(b) decreases and approaches 0°

(c) increases and approaches 360°

(d) increases and approaches 720°

7. Each interior angle of a regular pentagon has a measure of

(a) 2 π /5 rad

(b) 3 π /5 rad

(c) 5 π /3 rad

(d) 5 π /2 rad

8. A circle has a radius of 2 units. What is the area of a circular sector such that the apex angle at the center is 90°?

(a) 0.5 square unit

(b) 1.0 square unit

(c) π square units

(d) It can’t be determined without more information

9. What is the perimeter of the circular sector described in Question 8? Include the line segments connecting the center of the circle to the arc.

(a) π /2 units

(b) π units

(c) π + 4 units

(d) It can’t be determined without more information

10. What is the tangent of π /4 rad? Use a calculator if you need it. Find the value of π according to the method described earlier in this chapter. Determine your answer to four decimal places.

(a) 0.7071

(b) 0.0137

(c) 1.0000

(d) 0.0000

Answers:

1. b

2. d

3. a

4. a

5. b

6. a

7. b

8. c

9. c

10. c

Add your own comment