Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Surface Area And Volume Practice Test

based on 5 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Jun 18, 2014

If necessary, review:

Surface Area and Volume Practice Test

Directions: A good score is eight correct.

1. What is the approximate volume of a circular cone whose base has an area of 30 square units and a height of 10 units?

(a) 100 cubic units

(b) 150 cubic units

(c) 300 cubic units

(d) There is not enough information given here to calculate it

2. Consider the earth to be a perfect sphere 12,800 kilometers in diameter. What is the approximate surface area of the earth based on this figure?

(a) 515 million square kilometers

(b) 2059 million square kilometers

(c) 1.1 trillion square kilometers

(d) 8.8 trillion square kilometers

3. What is the set of points representing the intersection of a torus with a plane containing its center?

(a) A pair of non-concentric circles

(b) A pair of concentric circles

(c) A pair of non-concentric ellipses

(d) More information is needed to answer this question

4. A rectangular prism has

(a) six edges, all of which are the same length

(b) eight edges of various lengths

(c) six faces, all of which are the same shape

(d) none of the above

5. If all other factors are held constant, the surface area of a torus depends on all of the following except

(a) its inner radius

(b) its outer radius

(c) the difference between the squares of its inner and outer radii

(d) its orientation in space

6. If all other factors are held constant, the volume of a parallelepiped depends on

(a) the height

(b) the width

(c) the ratio of the height to the width

(d) more than one of the above

7. In a circular cylinder, the height is equal to

(a) the radius of either the base or the top multiplied by 2π

(b) the distance between the planes containing the base and the top

(c) the distance between the center of the base and the center of the top

(d) the distance along any straight line in the object’s periphery

8. The volume of a rectangular prism is equal to

(a) the sum of the lengths of its edges

(b) the product of the lengths of its edges

(c) the sum of the surface areas of its faces

(d) the product of the surface areas of its faces

9. The faces of a tetrahedron

(a) are all triangles

(b) are all quadrilaterals

(c) are all triangles or quadrilaterals

(d) all lie in the same plane

10. Imagine a cube with edges measuring 10 meters each. Suppose a pyramid is carved from this cube, such that the base of the pyramid corresponds to one of the faces of the cube, and the apex of the pyramid is at the center of the face of the cube opposite the base. What is the approximate volume of the pyramid?

(a) 1000 cubic meters

(b) 707 cubic meters

(c) 333 cubic meters

(d) There is not enough information given here to calculate it

Answers

1. a

2. a

3. d

4. d

5. d

6. d

7. b

8. b

9. a

10. c

Add your own comment