By LearningExpress Editors
Updated on Sep 23, 2011
Answers
 a. Find the rate at which Susan is traveling by dividing her distance by time; 114 ÷ 2 = 57 mph. To find out how long it will take her to travel 285 miles, divide her distance by her rate; 285 ÷ 57 = 5 hours.
 d. Divide the miles by the time to find the rate; 3,060 ÷ 5 = 612 mph.
 c. He spent $54 on pants (3 × $18 = $54) and $120 on shirts (5 × $24 = $120). Altogether he spent $174 ($54 + $120 = $174). If you chose a, you calculated the cost of ONE pair of pants plus ONE shirt instead of THREE pants and FIVE shirts.
 b. There are 100 cm in a meter. A square meter is 100 cm by 100 cm. The area of this is 10,000 sq cm (100 × 100 = 10,000).
 a. There are 36 inches in a yard; 4 × 36 = 144 inches. There are 144 inches in 4 yards.
 b. To find the number of hours needed to burn 1,250 calories, divide 1,250 by 500; 1,250 ÷ 500 = 2.5 hours.
 b. Visualize a number line. The drop from 31° to 0° is 31°. There are still 9 more degrees to drop. They will be below zero. –9°F is the temperature at midnight.
 a. Divide the total sales ($1,260) by the number of tickets sold (210) to find the cost per ticket; $1,260 ÷ 210 = $6.
 c. A 10 second count is of a minute. To find the number of beats per minute, multiply the beat in 10 seconds by 6; 11 × 6 = 66 beats per minute.
 c. The probability of heads does not change based on the results of previous flips. Each flip is an independent event. Therefore, the probability of getting heads is .
 b. To find the median, first put the numbers in order from least to greatest. 56, 72, 87, 89, 93. The middle number is the median. 87 is in the middle of the list, therefore, it is the median. If you chose a, you forgot to put the numbers in order before finding the middle number.
 a. List the factors of 24 and 64. The largest factor that they have in common is the greatest common factor.
 d. Find the total number of slices by multiplying 3 by 8 (3 × 8 = 24). There are 24 slices to be shared among 12 coworkers. Divide the number of slices by the number of people to find the number of slices per person; 24 ÷ 12 = 2 slices per person.
 a. Divide the number of people by the number that fit on a bus; 136 ÷ 51 = 2.667. They need more than 2 buses, but not quite 3. Since you can't order part of a bus, they will need to order 3 buses.
 d. Change all the answer choices to their decimal equivalents. Choice a is still 0.6; choice b is 0.6; choice c is 0.6 (3 ÷ 5); choice d is 0.06; 0.06 is not equivalent to the other numbers.
 b. Lance has 70 cents. Threefourths of a dollar is 75 cents, so Margaret has 75 cents. Guy has 60 cents (25 + 25 + 10 = 60). Bill has 60 cents (6 × 10 = 60). Margaret has the most money.
 b. Finding what 100 students would say is the same as finding the percent, because percent means "out of 100." To find the percent, divide the number of students who said a dog was their favorite (258) by the total number of students surveyed (430); 258 ÷ 430 = 0.6. Change 0.6 to a percent by moving the decimal two places to the right. 60%. This means that 60 out of 100 students would say dog.
 c. Divide the bill by 5; $53.75 ÷ 5 = $10.75. They each pay $10.75.
 d. Find how much it depreciates over one year by dividing the cost by 5; $2,400 ÷ 5 = $480. Multiply this by 2 for two years; $480 × 2 = $960. It will have depreciated $960.
 b. Add the test grades (96 + 74 + 85 = 255) and divide the sum by the number of tests (255 ÷ 3 = 85). The average is 85%.
Factors of 24: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24
Factors of 64: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64
The largest number that appears in both lists is 8.
More practice problems on math word problems can be found at:
 Miscellaneous Math Word Problems Practice Questions Set 1
 Miscellaneous Math Word Problems Practice Questions Set 2 (You are here)
 Miscellaneous Math Word Problems Practice Questions Set 3
 1

2
View Full Article
From 501 Math Word Problems. Copyright © 2003 by LearningExpress, LLC. All Rights Reserved.
Post a Comment
 No comments so far
Ask a Question
Have questions about this article or topic? Ask150 Characters allowed
Related Questions
See More QuestionsPopular Articles
Wondering what others found interesting? Check out our most popular articles.
 Kindergarten Sight Words List
 First Grade Sight Words List
 10 Fun Activities for Children with Autism
 Definitions of Social Studies
 Grammar Lesson: Complete and Simple Predicates
 Child Development Theories
 Signs Your Child Might Have Asperger's Syndrome
 How to Practice Preschool Letter and Name Writing
 Social Cognitive Theory
 Theories of Learning