By LearningExpress Editors

Updated on Jul 15, 2011

More practice problems can be found at:

- Miscellaneous Math Practice Problems Set 1
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 2
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 3
*You are here* - Miscellaneous Math Practice Problems Set 4
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 5
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 6
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 7
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 8
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 9
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 10

### Problems

- (403 × 163) – 678 =
- 11,003
- 34,772
- 65,011
- 67,020

- (800 ÷ 40) + 142 =
- 126
- 106
- 162
- 102

- 604 – 204 ÷ 2 =
- 502
- 301
- 201
- 101

- 604 – (202 ÷ 2) =
- 201
- 302
- 402
- 503

- 52 × 70 × 4 =
- 12,560
- 14,560
- 11,560
- 10,560

- 17(8 × 3) =
- 187
- 139
- 316
- 408

- Which of the following expressions are equal to 40,503?
- 400 + 50 + 3
- 4,000 + 500 + 3
- 40,000 + 50 + 3
- 40,000 + 500 + 3

- Which of the following choices is divisible by both 7 and 8?
- 42
- 78
- 112
- 128

- Which of the following numbers is represented by the prime factors 2 × 3 × 7?
- 21
- 42
- 84
- 237

- 184 is evenly divisible by
- 46
- 43
- 41
- 40

- 4 pounds 14 ounces – 3 pounds 12 ounces =
- 2 pounds 2 ounces
- 1 pound 12 ounces
- 1 pound 2 ounces
- 14 ounces

- 3 hours 20 minutes – 1 hour 48 minutes =
- 5 hours 8 minutes
- 4 hours 8 minutes
- 2 hours 28 minutes
- 1 hour 32 minutes

- What is the mean of the following numbers: 76, 34, 78, and 56?
- 244
- 61
- 49
- 56

- 39,824 ÷ 8 =
- 4,798
- 4,897
- 4,978
- 4,987

- 3 feet 6 inches + 5 feet 8 inches =
- 9 feet 2 inches
- 9 feet
- 8 feet 12 inches
- 8 feet

- 1 hour 20 minutes + 3 hours 30 minutes =
- 4 hours
- 4 hours 20 minutes
- 4 hours 50 minutes
- 5 hours

### Answers

**c.**First multiply; then subtract. The correct answer is 65,011.**c.**Divide first; then add. The answer is 162.**a.**In spite of the sequence presented, in this problem you must divide first: 204 ÷ 2 = 102. Now subtract 102 from 604: 604 – 102 = 502. The correct answer is 502.When an expression involves more than one operation, you need to follow the correct order of operations: 1)**O**perations in**P**arentheses; 2)**E**xponents; 3)**M**ultiplication and**D**ivision in order from left to right; 4)**A**ddition and**S**ubtraction in order from left to right. A good device for remembering this order is saying:**P**lease**E**xcuse**M**y**D**ear**A**unt**S**ally.**d.**Do the operation in parentheses first: 202 ÷ 2 = 101; then, subtract the answer from 604: 604 –101 = 503.**b.**Multiply twice. The correct answer is 14,560.**d.**Multiply within the parentheses first: 8 × 3 = 24; then, multiply the product by 17. The correct answer is 408.**d.**Use the place value of each of the nonzero numbers. The four is in the ten thousands place, so it is equal to 40,000, the five is in the hundreds place, so it is equal to 500, and the three is in the ones place, so it is equal to 3; 40,000 + 500 + 3 = 40,503.**c.**The number 112 is divisible by both seven and eight because each can divide into 112 without a remainder; 112 ÷ 7 = 16 and 112 ÷ 8 = 14. Choice a is only divisible by seven, choice b is not divisible by either, and choice d is only divisible by eight.**b.**A prime number is a whole number whose only factors are one and itself. Two, three, and seven are all prime numbers. The prime factors of a number are the prime numbers that multiply to equal that number: 2 × 3 × 7 = 42.**a.**Forty-six goes into 184 four times. The other choices cannot be divided evenly into 184.**c.**Subtract the pounds first, and then the ounces.**d.**You must "borrow" 60 minutes from the three hours in order to be able to subtract.**b.**Add the four numbers together for a sum of 244. Then, divide by 4 to get a quotient of 61.**c.**Divide the larger number by the smaller number for a quotient of 4,978.**a.**Add the feet first, and then the inches: 3 + 5 = 8; 6 + 8 = 14. Then, convert 12 inches to 1 foot with 2 inches leftover. Add to 8 feet. The correct answer is 9 feet 2 inches.**c.**Add the hours first, and then the minutes: 1 hour + 3 hours = 4 hours. 20 minutes + 30 minutes = 50 minutes. Combine: 4 hours 50 minutes.

More practice problems can be found at:

- Miscellaneous Math Practice Problems Set 1
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 2
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 4
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 5
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 6
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 7
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 8
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 9
- Miscellaneous Math Practice Problems Set 10

From 1001 Math Problems. Copyright © 2009 by LearningExpress, LLC. All Rights Reserved.

Post a Comment
| No comments so far

### Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask150 Characters allowed

### Related Questions

See More Questions### Popular Articles

Wondering what others found interesting? Check out our most popular articles.

- Kindergarten Sight Words List
- First Grade Sight Words List
- 10 Fun Activities for Children with Autism
- Child Development Theories
- Social Cognitive Theory
- Why is Play Important? Social and Emotional Development, Physical Development, Creative Development
- Signs Your Child Might Have Asperger's Syndrome
- A Teacher's Guide to Differentiating Instruction
- Theories of Learning
- Definitions of Social Studies