By LearningExpress Editors
Updated on Sep 26, 2011
Answers
 c. If the cost of the pants is reduced by 8%, the cost of the pants is 92% of the original cost (100% – 8% = 92%). To find 92% of the original cost, multiply the original cost of the pants by the decimal equivalent of 92%; $24 × 0.92 = $22.08.
 c. If the number of points is increased by 25%, the number of points in his senior year is 125% of the number of points in his junior year (100% + 25% = 125%). To find 125% of the number of points in his junior year, multiply the junior year points by the decimal equivalent of 125%; 260 × 1.25 = 325. If you chose a, you calculated what his points would be if he scored 25% LESS than he did in his junior year.
 d. First, find the total of Brian's sales; $153,000 + $399,000 + $221,000 = $773,000. To find 2.5% of $773,000, multiply by the decimal equivalent of 2.5%; $773,000 × 0.025 = $19,325. If you chose a, you used the decimal 0.25, which is 25%, NOT 2.5%.
 c. Use a proportion to find the original cost of the frying pan; The $3.75 that was saved is part of the original price. The whole price is what we are looking for, so call it x. The % is 30 (the percent off); To solve the proportion, crossmultiply. (3.75)(100) = 30x. Divide both sides by 30 to solve for x;
 b. First, you must find how many baseball cards Peter had originally. Use a proportion to find the original number of baseball cards; The 14 baseball cards that he added to his collection is the part. The whole number of baseball cards is what we are looking for, so call it x. The % is 35 (the percent of increase); To solve the proportion, crossmultiply; (14)(100) = 35x. Divide both sides by 35 to solve for x; The original number of baseball cards was 40, and 14 more were added to the collection for a total of 54 cards.
 b. To find 70% of 30, you must multiply 30 by the decimal equivalent of 70% (0.70); 30 × 0.70 = 21. If you chose c, you calculated how many pages he has left to read after his break.
 c. Find 20% of $500 by multiplying $500 by the decimal equivalent of 20% (0.20); $500 × 0.20 = $100. She spent $100 on clothes, leaving her with $400. Find 35% of $400; 0.35 × 400 = $140. Julie spent $140 on computer equipment; $100 on clothes plus $140 on computer equipment totals $240 spent. If you chose a, you found 55% (20% + 35%) of the total without taking into account that the 35% was on the amount of money Julie had AFTER spending the original 20%.
 c. Since 5% sales tax was added to the cost of the coat, $68.25 is 105% of the original price of the coat. Use a proportion to find the original cost of the coat; Part is the price of the coat with the sales tax, $68.25. Whole is the original price on the coat that we are looking for. Call it x. The % is 105; To solve for x, crossmultiply; (68.25)(100) = 105x. Divide both sides by 105;
 c. The Dow lost 2%, so it is worth 98% of what it was worth at the beginning of the day (100% – 2% = 98%). To find 98% of 10,600, multiply 10,600 by the decimal equivalent of 98%; 10,600 × 0.98 = 10,388.
 c. First, find the number of residents who left Hamden by subtracting the new population from the old population; 350,000 – 329,000 = 21,000. The population decreased by 21,000. To find what percent this is of the original population, divide 21,000 by the original population of 350,000; 21,000 ÷ 350,000 = 0.06; 0.06 is equivalent to 6%. If you chose d, you found the decrease in relation to the NEW population (2000) when the decrease must be in relation to the original population (1990).
 c. Find 6% of $10.50 by multiplying $10.50 by 0.06 (the decimal equivalent of 6%); $10.50 × 0.06 = $0.63. If you chose b, you found 60% (0.6) instead of 6% (0.06).
 b. Divide $6 by $15 to find the percent; $6 ÷ $15 = 0.40; 0.40 is equivalent to 40%.
 b. To find 7% of $5,250, multiply $5,250 by the decimal equivalent of 7% (0.07); $5,250 × 0.07 = $367.50.
 b. To find 16% of $3,650, multiply $3,650 by the decimal equivalent of 16% (0.16); $3,650 × 0.16 = $584.
 d. Since Rebecca is 12.5% taller than Debbie, she is 112.5% of Debbie's height (100% + 12.5% = 112.5%). To find 112.5% of Debbie's height, multiply Debbie's height by the decimal equivalent of 112.5% (1.125); 64 × 1.125 = 72 inches. If you chose c, you found what Rebecca's height would be if she were 12.5% SHORTER than Debbie (you subtracted instead of added).
 a. Use the proportion to solve the problem; $1,325 is the part and 5% is the %.We are looking for the whole so we will call it x; Cross multiply; (1,325)(100) = 5x. Divide both sides by 5 to solve for x; If you chose b, you found 5% of her commission (5% of $1,325).
 a. Find the number of dollars off. $260 – $208 = $52. Next, determine what percent of the original price $52 is by dividing $52 by the original price, $260; $52 ÷ $260 = 0.20; 0.20 is equivalent to 20%.
 a. Determine the number of Tshirts sold; 80 – 12 = 68. To find what percent of the original number of shirts 68 is, divide 68 by 80; 68 ÷ 80 = 0.85; 0.85 is equivalent to 85%. If you chose b, you found the percent of Tshirts that were LEFT instead of the percent that had been SOLD.
 a. The printer is 15% off. That means that it is 85% of its original price (100% – 15% = 85%). To find 85% of $190, multiply $190 by the decimal equivalent of 85% (0.85); $190 × 0.85 = $161.50.
 b. To find 19% of 26, multiply 26 by the decimal equivalent of 19% (0.19); 26 × 0.19 = 4.94.
More practice problems on percents word problems can be found at:
 Percents Word Problems Practice Questions Set 1 (You are here)
 Percents Word Problems Practice Questions Set 2
 Percents Word Problems Practice Questions Set 3
 1

2
View Full Article
From 501 Math Word Problems. Copyright © 2003 by LearningExpress, LLC. All Rights Reserved.
Post a Comment
 No comments so far
Ask a Question
Have questions about this article or topic? Ask150 Characters allowed
Related Questions
See More QuestionsPopular Articles
Wondering what others found interesting? Check out our most popular articles.
 Kindergarten Sight Words List
 First Grade Sight Words List
 Child Development Theories
 10 Fun Activities for Children with Autism
 Social Cognitive Theory
 Why is Play Important? Social and Emotional Development, Physical Development, Creative Development
 Signs Your Child Might Have Asperger's Syndrome
 A Teacher's Guide to Differentiating Instruction
 Theories of Learning
 Definitions of Social Studies