Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Mass, Force, And Motion Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 4, 2011

Review the following concepts if needed:

Mass, Force, And Motion Practice Test

 A good score is eight correct. Answers are given below.

1. One newton is equivalent to

(a) one kilogram meter.

(b) one kilogram meter per second.

(c) one kilogram meter per second squared.

(d) one meter per second squared.

 

2. A mass of 19 kg moves at a constant speed of 1.0 m/s relative to an observer. From the point of view of the observer, what is the magnitude of the force vector on that mass? Assume the mass travels in a straight line.

(a) 19 newtons.

(b) 0.053 newtons.

(c) 1 newton.

(d) 0 newtons.

 

3. A velocity vector has components of

(a) magnitude and direction.

(b) speed and mass.

(c) time and mass.

(a) speed and time.

 

4. The gravitational acceleration of the Earth, near the surface, is 9.81 m/s 2 . If a brick of mass 3.00 kg is dropped from a great height, how far will the brick fall in 2.00 s?

(a) 6.00 m.

(b) 29.4 m.

(c) 19.6 m.

(d) 58.8 m.

 

5. Suppose that the mass of the brick in quiz item 4 has a mass of only 1.00 kg. How far will this brick fall in 2.00 s?

(a) 2.00 m.

(b) 19.6 m.

(c) 29.4 m.

(d) 9.80 m.

 

6. What would happen if Earth’s gravitational pull on the Moon suddenly stopped?

(a) Nothing.

(b) The Moon would fly out of Earth orbit.

(c) The Moon would fall into the Earth.

(d) The Moon would fall into the Sun.

 

7. A mass vector consists of

(a) weight and direction.

(b) weight and speed.

(c) weight and time.

(d) There is no such thing; mass is not a vector.

 

8. You are docking a small boat. As you approach the dock, you leap from the boat. You fall short of the dock and land in the water because the boat was thrust backward when you jumped forward. This is a manifestation of

(a) Newton’s first law.

(b) Newton’s second law.

(c) Newton’s third law.

(d) the fact that weight is not the same thing as mass.

 

9. In three-dimensional space, the direction of a vector might be described in terms of

(a) right ascension and declination.

(b) distance and speed.

(c) time and distance.

(d) its length.

 

10. While driving on a level straightaway, you hit the brakes. The acceleration vector

(a) points in the direction the car is traveling.

(b) points opposite to the direction the car is traveling.

(c) points at a right angle to the direction the car is traveling.

(d) does not exist; it is zero.

 

Answers

1. c

2. d

3. a

4. c

5. b

6. b

7. d

8. c

9. a

10. b

Add your own comment