Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Temperature, Pressure, And Changes Of State Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Apr 25, 2014

Review the following concepts if needed:

Temperature, Pressure, And Changes Of State Practice Test

Refer to the text in this chapter if necessary. A good score is eight correct. Answers are in the back of the book.

1. A decrease in temperature can cause a gas to

(a) boil away into vapor.

(b) turn into a liquid.

(c) exert increased pressure in a rigid container.

(d) do nothing; it will remain a gas no matter what.

 

2. Suppose that there is a vessel containing 1.000 kg of liquid. It has a specific heat of 1.355 cal/g/°C. Suppose that it is exactly at its vaporization temperature of +235.0°C, and 5,420 cal of energy is transferred to the liquid in the form of heat. The temperature of the liquid in the vessel after the application of this heat will be

(a) +235.0°C.

(b) +239.0°C.

(c) +231.0°C.

(d) impossible to calculate from this information.

 

3. The British thermal unit

(a) expresses rate of energy transfer, not total energy transfer.

(b) is the unit of temperature preferred by scientists in England.

(c) is equal to 1,000 cal.

(d) is based on weight and therefore varies in size depending on gravitation.

 

4. A rod of metal is 4.5653100 m long at a temperature of 36.000°C. The temperature is lowered until the rod shrinks to 4.5643000 m. The temperature is measured as 35.552°C. What, approximately, is the thermal coefficient of linear expansion for this metal?

(a) 0.00225/°C

(b) 4.94 × 10 −4 /°C

(c) 2.21 × 10 −4 /°C

(d) It cannot be determined from the information given here.

 

5. Suppose that a substance boils and condenses at +217°C. Imagine a beaker of this material whose mass is 135 g, and it is entirely liquid at +217°C. Its heat of vaporization is 451 cal/g. How much heat, in kilocalories, is required to completely boil away this liquid?

(a) 6.089 × 10 4

(b) 3.341

(c) 60.89

(d) 0.2993

 

6. The heat of fusion of a substance refers to

(a) the temperature necessary to produce a nuclear fusion reaction.

(b) the heat required to liquefy a vapor at its condensation temperature.

(c) the heat required to liquefy a solid at its melting temperature.

(d) the temperature at which a liquid becomes a gas.

 

7. The coldest possible temperature is

(a) 0°R.

(b) 0°C.

(c) 0°F.

(d) meaningless; there is no coldest possible temperature.

 

8. You develop a severe cough and feel weak, dizzy, and exhausted. It is midwinter, and the temperature is below 0°F outside. You take your temperature with a thermometer that registers 40.2°C. You don’t recall the formulas for converting Celsius to Fahrenheit, but you do remember that normal body temperature is about 98.6°F. You call your doctor and tell him the reading of 40.2°C. What is he likely to say?

(a) “Don’t worry, your temperature is normal. Drink some water and take a nap.”

(b) “You have a high fever. Have someone drive you to my office or to urgent care right now. Don’t try to drive yourself.”

(c) “Your temperature is a little bit below normal. Have some hot soup.”

(d) “What did you do? Spend all day out in the cold without a coat on? You have hypothermia (dangerously low body temperature). Have someone drive you to the emergency room. Don’t try to drive yourself.”

 

9. The hottest possible temperature is

(a) + 30,000,000°F.

(b) + 30,000,000°C.

(c) + 30,000,000 K.

(d) meaningless; there is no known hottest possible temperature.

 

10. The kilocalorie is a unit of

(a) temperature.

(b) power.

(c) heat.

(d) pressure.

 

Answers

1. b

2. a

3. d

4. b

5. c

6. c

7. a

8. b

9. d

10. c

Add your own comment