Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Practical Math Practice Quiz

By
Updated on Oct 5, 2011

Practical Math Practice Quiz

Now that you've spent a good deal of time improving your math skills, take this test to see how much you've learned. If you took the introductory test (Introductory Practical Math Practice Quiz), you have a good way to compare what you knew when you started with what you know now.

When you complete this test, grade yourself, and then compare your score with your score on the introductory test. If your score now is much greater than your introductory test score, congratulations—you've profited noticeably from your hard work. If your score shows little improvement, perhaps there are certain topics you need to review. Do you notice a pattern to the types of questions you got wrong?

Quiz

  1. Abe's Apple Farm has a yearly earnings goal of $86,000. By July, the farm has earned $27,520. What percentage of their yearly earnings goal has been earned by July?

    a. 32%

    b. 34%

    c. 36%

    d. 37%

  2. A drawer full of white and black socks contains 35 socks. If 60% of the socks are white, how many black socks are in the drawer?

    a. 25

    b. 21

    c. 18

    d. 14

  3. The Tigers had a season of wins, losses, and ties last season. They won of the games they played. If they lost of the remaining games, and tied the rest, how many games did they play in total if they tied 3 games last season?

    a. 12

    b. 24

    c. 36

    d. 48

  Posttest
4. What fraction of the figure is shaded?
  a.
  b.
  c.
  d.
5.
  a.
  b.
  c.
  d.
6.
  a.
  b.
  c.
  d.
7. What is 678.1952 rounded to the nearest hundredth?
  a. 678.20
  b. 700
  c. 678.195
  d. 678.10
8. 0.37801 + 18 + 1.02 =
  a. 0.37911
  b. 19.57801
  c. 19.39801
  d. 18.37903
9. 20.0047 × 100 =
  a. 0.200047
  b. 2.00047
  c. 200.47
  d. 2,000.47
10. 0.7525 is equal to what percent?
  a. 7.525%
  b.
  c.
  d. 0.007525%
11. 17 is 80% of what number?
  a. 13.6
  b. 4.7
  c. 23.5
  d. 21.25
12. Which of the following numbers is the largest?
  a. 0.409
  b. 0.41
  c. 0.0985
  d. 0.0999
13. Melba spent $117.48 at the grocery store on August 7, $74.60 on August 15, and $88.36 on August 24.What is the average amount of money she spent on groceries in these three trips?
  a. $93.48
  b. $92.16
  c. $89.92
  d. $88.54
14. Eddie drives a car that gets 45 miles to the gallon when traveling on the highway. If the trip from Phoenix, Arizona, to Denver, Colorado, is 765 miles, and gas costs $3.59 per gallon, approximately how much will the drive cost Eddie?
  a. $42
  b. $54
  c. $61
  d. $73
15. Lauren has a piece of wood that is 5 feet 4 inches long. If she cuts off a piece that is 2 feet 11 inches, how much will remain of the original piece?
  a. 3 feet 7 inches
  b. 3 feet 5 inches
  c. 2 feet 7 inches
  d. 2 feet 5 inches
16. A rectangular pool has an area of 338 feet. If the length is twice as long as the width of the pool, what is the pool's length?
  a. 84.5 feet
  b. 13 feet
  c. 18 feet
  d. 26 feet
17. What is the probability that when rolling a 6-sided die, a prime number less than 5 will be rolled?
  a.
  b.
  c.
  d.
18.
  a.
  b.
  c.
  d.
19. Marianne needs 22 inches of fabric to make a small pouch. If the fabric is only sold by the yard, what fraction of a yard does she need? (1 yard = 36 inches)
  a.
  b.
  c.
  d.
20. What is as a mixed number?
  a.
  b.
  c.
  d.
21. Change to a decimal.
  a. 0.915
  b. 0.72
  c. 0.6
  d. 0.65
22. 1.2 × 0.007 =
  a. 0.84
  b. 0.084
  c. 0.0084
  d. 0.00084
23. Janet earned $78 in tips as a waitress on Friday night. She always puts aside 12% of her tips to pay her taxes at the end of the year. How much should Janet put aside from her Friday night tips?
  a. $10.14
  b. $9.36
  c. $12.82
  d. $8.98
24. How many eighths are in ?
  a. 12
  b. 16
  c. 18
  d. 24
25. Erik wants to leave an 18% tip on a $35 meal. How much should he leave?
  a. $5.80
  b. $7.20
  c. $6.80
  d. $6.30
26. Which fraction is the smallest?
  a.
  b.
  c.
  d.
27. A length of rope is cut into 6 smaller pieces. If the average length of those 6 pieces is feet, how long was the original length of rope?
  a. 28 feet 5 inches
  b. 28 feet 6 inches
  c. 28 feet 7.5 inches
  d. 28 feet 9 inches
28. An industrial bulldozer has back wheels that are 8 feet in diameter. Approximately how many feet will this bulldozer move for every one rotation of the back wheels? (Hint: every one rotation of the wheels is equal to the circumference of the wheel.)
  a. 12.6 feet
  b. 18.5 feet
  c. 25.1 feet
  d. 50.2 feet
29. Find the height of the following right triangle:
  Posttest
  a. 8 inches
  b. 9 inches
  c. 8.5 inches
  d. 7.75 inches
30. Change into a decimal.
  a. 4.3
  b.
  c. 1.3
  d.
31.
  a.
  b.
  c.
  d.
32. 8.07 – 0.601 =
  a. 8.101
  b. 8.631
  c. 7.469
  d. 7.531
33. 125% =
  a.
  b.
  c.
  d.
34. Enrollment of freshman students at Bolivar High School was 460 in 1999. By 2008, the freshman enrollment was 584.What was the approximate percent increase in enrollment during this period?
  a. 24%
  b. 25%
  c. 26%
  d. 27%
35. The average height of the five starting players for a basketball team is 203 centimeters. Use the heights of the players in the following table to find the height of the player with jersey number 21:
 
  a. 201
  b. 202
  c. 203
  d. 204
36.
  a.
  b.
  c.
  d.
37. 12 – 6 ÷ 2 + 5 =
  a. 8
  b. 14
  c. 4
  d. 17
38. 27 – (5 + 2 × 3) =
  a. 4
  b. 6
  c. 9
  d. 16
39. Jana has inches of chain to make 4 earrings. How much chain can she use for each earring?
  a.
  b.
  c.
  d.
40. A non-profit organization is raising money to help buy Thanksgiving meals for low-income families. If they collected $345 from their first 15 donations, what was the average contribution?
  a. $23
  b. $24
  c. $22
  d. $21
41. Eighteen minutes is what percentage of an hour?
  a. 28%
  b. 30%
  c. 32%
  d. 32.5%
42. Looking at the following table, approximately what percentage of families have 3 or more televisions in their house?
 
  a. 57%
  b. 33%
  c. 24%
  d. 84%
43. The perimeter of a construction zone is 957 feet. If the length of the construction zone is 336 feet, what is the width of the construction zone?
  a. 285 feet
  b. 621 feet
  c. 142.5 feet
  d. 310.5 feet
44. There are 42 purple, 36 yellow, and 12 green tickets in a jar. If a ticket is selected at random, what is the probability that the ticket will not be yellow?
  a.
  b.
  c.
  d.
45. At Sal's Auto Supplies, engine oil is on sale at one box of 12 quarts for $33.00. If a quart of oil regularly costs $3.19, how much is the savings per quart?
  a. $0.44
  b. $2.75
  c. $0.27
  d. $1.56
46. A single rope is used to mark off the boundary lines of a volleyball court. If the full length of the court is twice as long as the width of the court, and the rope is 48 meters long, how wide is the court?
  a. 6 meters
  b. 7 meters
  c. 8 meters
  d. 9 meters
47. A recipe calls for 2 cups of flour for every three dozen cookies. If Jason wants to make 60 cookies, how much flour will he need?
  a. 4 cups
  b.
  c.
  d.
48. 120 ÷ 3 ×10 ÷ 5
  a.
  b. 80
  c. 20
  d. 18
49. Berkel Jewelry gives 15% of all its sales to a dog shelter,Mutts for Moms. If Berkel Jewelry gave $2,452.80 to Mutts for Moms for their sales in December, how much did they total in sales for that month?
  a. $16,352.00
  b. $17,463.80
  c. $17,936.00
  d. $18,230.00
50. In a school cafeteria, 150 students are wearing sneakers, shoes, or sandals. There are 72 students wearing sneakers. If 24% of the students are wearing shoes, how many are wearing sandals?
  a. 54 students
  b. 36 students
  c. 114 students
  d. 42 students

Answers

  1. a.
  2. d.
  3. c.
  4. b.
  5. b.
  6. c.
  7. a.
  8. c.
  9. d.
  10. b.
  11. d.
  12. b.
  13. a.
  14. c.
  15. d.
  16. d.
  17. c.
  18. a.
  19. b.
  20. d.
  21. c.
  22. c.
  23. b.
  24. a.
  25. d.
  26. b.
  27. b.
  28. c.
  29. a.
  30. d.
  31. a.
  32. c.
  33. b.
  34. d.
  35. a.
  36. b.
  37. b.
  38. d.
  39. a.
  40. a.
  41. b.
  42. a.
  43. c.
  44. c.
  45. a.
  46. c.
  47. d.
  48. b.
  49. a.
  50. d.
Add your own comment