Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Expressions And Equations Practice Test

based on 5 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 22, 2011

Review the following concepts if needed:

Expressions and Equations Practice Test

1. Evaluate –5xy when x = –3 and y = –4.

(a) 12

(b) 60

(c) –12

(d) –60

2. Evaluate 3(x 2 + 1) when x = –5.

(a) 72

(b) 108

(c) 12

(d) 78

3. Multiply –4(2x – 6).

(a) –8x + 24

(b) –8x – 24

(c) –6x + 10

(d) –8x – 6

4. Multiply 2(x – y).

(a) 2x – y

(b) 2x + y

(c) 2x – 2y

(d) 2x – y

5. Combine like terms: 8x + 5x.

(a) 3x

(b) 13

(c) 13x

(d) 13x 2

6. Combine like terms: –3x + 2 – 5y + 6x + 8.

(a) –3x + 5y – 10

(b) 11xy + 10

(c) 2x – 3y + 5

(d) 3x – 5y + 10

7. Combine like terms: 5(x – 3)+ 7x – 8.

(a) 2x – 5

(b) 12x – 23

(c) 12x – 11

(d) –3x + 5

8. Find the wing loading (L) in pounds per square foot of an airplane when the gross weight (W) is 5120 pounds and the wing area (A) is 320 square feet. Use Quiz .

(a) 27 pounds per square foot

(b) 20 pounds per square foot

(c) 16 pounds per square foot

(d) 5 pounds per square foot

9. Find the distance (d) in feet an object falls when g = –32 and t = 3 seconds. Use Quiz .

(a) –96 feet

(b) –144 feet

(c) 48 feet

(d) –288 feet

10. Solve x + 52 = 38.

(a) –14

(b) 90

(c) 1976

(d) 14

11. Solve 5x = 85.

(a) 15

(b) 90

(c) 17

(d) 80

12. Solve x – 16 = 84.

(a) 68

(b) –68

(c) 100

(d) –100

13. Solve Quiz .

(a) 2

(b) 91

(c) –78

(d) 42

14. Solve 4x + 6 = –34.

(a) –10

(b) 10

(c) –7

(d) 7

15. Solve 3(2x – 9) = 45.

(a) 9

(b) –9

(c) –12

(d) 12

16. Solve 5x + 4 – 2x = 28 – 3x

(a) 8

(b) 4

(c) –4

(d) –12

17. Represent algebraically two numbers so that one is 7 less than three times the other.

(a) x, 3(x – 7)

(b) x, 3x

(c) x, 3x + 7

(d) x, 3x – 7

18. The sum of two numbers is 30. If one number is 8 more than the other number, find the numbers.

(a) 8, 22

(b) 7, 23

(c) 11, 19

(d) 8, 16

19. What percent of 32 is 24? Solve using an equation.

(a) 25%

(b) Quiz

(c) 125%

(d) 75%

20. 60% of what number is 42? Solve using an equation.

(a) 70

(b) 25.2

(c) 105

(d) 7

Answers

1. b

2. d

3. a

4. c

5. c

6. d

7. b

8. c

9. b

10. a

11. c

12. c

13. b

14. a

15. d

16. b

17. d

18. c

19. d

20. a

Add your own comment