Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Pre-Algebra Practice Test

based on 8 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 26, 2011

Pre-Algebra Practice Test

1. Name 5,200,003.

(a) fifty-two thousand, three

(b) five million, two hundred thousand, three

(c) fifty-two million, two hundred three thousand

(d) five million, two hundred three thousand

2. Round 63,286 to the nearest thousand.

(a) 62,000

(b) 63,300

(c) 63,000

(d) 63,200

3. Add 1,256 + 23,840 + 506.

(a) 25,602

(b) 35,623

(c) 25,503

(d) 36,415

4. Subtract 451,203 - 9,177.

(a) 432,206

(b) 431,062

(c) 442,126

(d) 442,026

5. Multiply 5,126 × 372.

(a) 190,672

(b) 1,906,272

(c) 1,906,782

(d) 1,906,872

6. Divide 133,328 ÷ 641.

(a) 208

(b) 280

(c) 282

(d) 228

7. Divide 5321 ÷ 47.

(a) 113 R8

(b) 123 R10

(c) 113 R10

(d) 132 R8

8. Find the total number of calculators in an order if there are 18 boxes with 12 calculators in each box.

(a) 30

(b) 216

(c) 240

(d) 108

9. Find |+4|

(a) 4

(b) -4

(c) 0

(d) |-4|

10. Find the opposite of -5.

(a) |5|

(b) -5

(c) 5

(d) 0

11. Add -3 + 3.

(a) -6

(b) +6

(c) -9

(d) 0

12. Subtract -4 - (-14).

(a) -18

(b) -10

(c) 10

(d) 18

13. Multiply (-3)(2)(-5).

(a) -30

(b) 30

(c) 25

(d) 18

14. Divide (-24) ÷ (3).

(a) 3

(b) -3

(c) 8

(d) -8

15. Simplify 3 × 4 2 + 6 - 2.

(a) 148

(b) 44

(c) 52

(d) 36

16. Find (-6 3 ).

(a) -18

(b) -216

(c) 216

(d) 18

17. Reduce Quiz to lowest terms.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

18. Change Quiz to an equivalent fraction in higher terms.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

19. Change Quiz to a mixed number.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

20. Change Quiz to an improper fraction.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

21. Add Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

22. Subtract Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

23. Multiply Quiz

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

24. Divide Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

25. Add Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

26. Subtract Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

27. Multiply Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

28. Divide Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) 7

(d) Quiz

29. How many pieces of ribbon Quiz inches long can be cut from a piece that is Quiz inches long?

(a) 5

(b) 6

(c) 7

(d) 8

30. Simplify Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

31. In the number 18.63278, the place value of the 2 is:

(a) tenths

(b) hundredths

(c) thousandths

(d) ten thousandths

32. Name the number 0.00086.

(a) eighty-six millionths

(b) eighty-six ten thousandths

(c) eighty-six thousandths

(d) eighty-six hundred thousandths

33. Round 0.23714 to the nearest hundredths.

(a) 0.237

(b) 0.24

(c) 0.23

(d) 0.2

34. Add 0.25 + 1.263 + 0.0348.

(a) 1.5478

(b) 2.3624

(c) 0.9713

(d) 1.6327

35. Subtract 0.531 - 0.0237.

(a) 0.6341

(b) 0.5073

(c) 0.0514

(d) 0.6032

36. Multiply 0.35 × 0.006.

(a) 0.021

(b) 0.0021

(c) 0.21

(d) 0.00021

37. Divide 2.0475 ÷ 0.325.

(a) 63

(b) 6.3

(c) 0.63

(d) 0.063

38. Arrange in order from smallest to largest: 0.416, 0.061, 1.64, 0.003.

(a) 0.416, l.64, 0.003, 0.061

(b) 1.64, 0.416, 0.061, 0.003

(c) 0.003, 0.416, 0.416, 1.64

(d) 0.003, 0.061, 0.416, 1.64

39. Change Quiz to a decimal.

(a) Quiz

(b) 0.863

(c) Quiz

(d) Quiz

40. Change 0.64 to a fraction in lowest terms.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

41. Multiply Quiz .

(a) 0.275

(b) Quiz

(c) 0.0775

(d) Quiz

42. If a calculator costs $9.98 and a notebook costs $1.89, find the cost of 2 calculators and 3 notebooks.

(a) $25.63

(b) $11.87

(c) $35.61

(d) $19.43

43. Write 0.006 as a percent.

(a) 6%

(b) 60%

(c) 0.6%

(d) 0.006%

44. Write Quiz as a percent.

(a) 56%

(b) 0.56%

(c) 5.6%

(d) 560%

45. Write 32% as a fraction.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

46. Find 16% of 64.

(a) 10.24

(b) 40

(c) 400

(d) 0.25

47. 40% of what number is 84?

(a) 33.6

(b) 48

(c) 50.4

(d) 210

48. 18 is what percent of 24?

(a) Quiz

(b) 75%

(c) 25%

(d) 125%

49. The finance rate charged on a credit card is 1.5%. Find the finance charge if the balance is $150.00.

(a) $22.50

(b) $225

(c) $2.25

(d) $10.00

50. If the sales tax on $320.00 is $20.80, find the sales tax rate.

(a) 5%

(b) 6%

(c) 6.5%

(d) 7%

51. Evaluate -3x + 2xy when x = -5 and y = 6.

(a) -25

(b) 35

(c) -45

(d) 65

52. Multiply -6(2x - 8y + 10).

(a) -12x + 48y - 60

(b) -12x - 48y + 60

(c) 12x - 48y + 60

(d) 12x + 48y - 60

53. Combine like terms -5a + 2b - 7c + 6c - 3b + 3a.

(a) 8a + 5b - 10c

(b) -2a - b - c

(c) -8a - 5b + 10c

(d) 2a + b - c

54. Combine like terms 7(3x - 8) + 2(x - 5).

(a) 31x - 56

(b) -23x + 56

(c) 31x - 66

(d) 23x - 66

55. Find the Celsius temperature (°C) when the Fahrenheit temperature is 86°. Use Quiz .

(a) 42°

(b) 30°

(c) 15°

(d) 12°

56. Solve 3x - 8 = 31.

(a) 13

(b) 7

(c) 15

(d) 9

57. Solve –2(3x – 6) + 18 = 24.

(a) 6

(b) –4

(c) 2

(d) 1

58. If the sum of 3 times a number and 2 times a number is 60, find the number.

(a) 8

(b) 10

(c) 2

(d) 12

59. The ratio of 20 to 8 is:

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

60. Find the value of x when Quiz

(a) 18

(b) 3

(c) 16

(d) 24

61. If a person uses 15 gallons of gasoline to travel 345 miles, how many gallons of gasoline will be needed to travel 506 miles?

(a) 28 gallons

(b) 22 gallons

(c) 27 gallons

(d) 34 gallons

62. Find the circumference of a circle whose diameter is 28 inches. Use π = 3.14.

(a) 87.92 in.

(b) 21.98 in.

(c) 15.62 in.

(d) 43.96 in.

63. Find the perimeter of a triangle whose sides are 8 in., 9 in., and 10 in.

(a) 13.5 in.

(b) 19 in.

(c) 27 in.

(d) 17 in.

64. Find the perimeter of a square whose side is 7.5 inches.

(a) 30 in.

(b) 15 in.

(c) 22.5 in.

(d) 56.25 in.

65. Find the perimeter of a rectangle whose length is 18 feet and whose width is 9.6 feet.

(a) 55.2 ft

(b) 172.8 ft

(c) 86.4 ft

(d) 27.6 ft

66. Find the area of a circle whose radius is 19 yards. Use π = 3.14.

(a) 59.66 yd 2

(b) 4534.16 yd 2

(c) 1133.54 yd 2

(d) 119.32 yd 2

67. Find the area of a square whose side is Quiz inches.

(a) 37 in. 2

(b) 18.5 in. 2

(c) 42.6 in. 2

(d) 85 Quiz in. 2

68. Find the area of a trapezoid whose height is 14.3 inches and whose bases are 9 inches and 12 inches.

(a) 1544.4 in. 2

(b) 150.15 in. 2

(c) 300.3 in. 2

(d) 450.2 in. 2

69. Find the volume of a sphere whose radius is 27 inches. Use π = 3.14.

(a) 82,406.16 in. 3

(b) 84.78 in. 3

(c) 28.26 in. 3

(d) 798.62 in. 3

70. Find the volume of a cylinder whose height is 12 feet and whose radius is 3 feet. Use π = 3.14.

(a) 28.26 ft 3

(b) 339.12 ft 3

(c) 37.68 ft 3

(d) 1356.48 ft 3

71. Find the volume of a pyramid whose base is 14 inches by 12 inches and whose height is 10 inches.

(a) 560 in. 3

(b) 1820 in. 3

(c) 1400 in. 3

(d) 910 in. 3

72. Find the length of the hypotenuse of a right triangle if its sides are 5 yards and 12 yards.

(a) 15 in.

(b) 16 in.

(c) 14 in.

(d) 13 in.

73. How many square inches are in 15 square feet?

(a) 180 in. 2

(b) 720 in. 2

(c) 2160 in. 2

(d) 1440 in. 2

74. Change 15 yards to inches.

(a) 180 in.

(b) 540 in.

(c) 2160 in.

(d) 45 in.

75. Change 84 feet to yards.

(a) 28 yd

(b) 252 yd

(c) 7 yd

(d) 14 yd

76. Change 7 feet 8 inches to inches.

(a) 84 in.

(b) 80 in.

(c) 92 in.

(d) 96 in.

77. Change 150 pounds to ounces.

(a) 450 oz

(b) 2400 oz

(c) 4800 oz

(e) 900 oz

78. Change 1248 ounces to pounds.

(a) 39 lb

(b) 78 lb

(c) 16 lb

(d) 117 lb

79. Change 4.5 tons to ounces.

(a) 9000 oz

(b) 144,000 oz

(c) 720 oz

(d) 72 oz

80. Change 6.4 quarts to pints.

(a) 12.8 pt

(b) 25.6 pt

(c) 3.2 pt

(d) 19.2 pt

81. Change 78 months to years.

(a) 936 years

(b) 468 years

(c) 19.5 years

(d) 6.5 years

82. Change 7 miles to feet.

(a) 12,320 ft

(b) 18,489 ft

(c) 36,960 ft

(d) 6160 ft

83. In which quadrant is the point (–6, 3) located?

(a) Q I

(b) Q II

(c) Q III

(d) Q IV

84. Which equation represents a vertical line?

(a) x = –5

(b) 4x – 7y = 21

(c) y = 8

(d) 2x + y = 6

85. Find y when x = –3 for 6x + 2y = –10.

(a) –5

(b) 4

(c) 5

(d) –4

86. Which is a solution to 9x – 2y = 18?

(a) (–4, –9)

(b) (–2, 0)

(c) (0, 9)

(d) (4, 9)

87. Find the slope of the line containing two points whose coordinates are (–4, –3) and (8, 2).

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

88. Find the slope of a line whose equation is 5x + 8y = 29.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

89. The slope of a horizontal line is:

(a) 0

(b) 1

(c) –1

(d) undefined

90. Find the y intercept of the line 3x – 8y = 24.

(a) (0, –3)

(b) (8, 0)

(c) (0, 3)

(d) (–8, 0)

91. Add (8x 2 + 3x –2) + (9x 2 – 7x + 8).

(a) 17x 2 + 4x – 6

(b) 17x 2 – 10x + 6

(c) 17x 2 – 4x + 10

(d) 17x 2 – 4x + 6

92. Subtract (3x – 2y – 10) – (5x – 10y – 15).

(a) –2x + 8y + 5

(b) 8x – 12y + 25

(c) –2x + 8y – 5

(d) –2x – 8y + 5

93. Multiply 9x · 7x 3 y · 2y.

(a) 63x 3 y 2

(b) 126x 4 y 2

(c) 126x 3 y

(d) 63x 4 y 2

94. Find (–3x 3 y 4 ) 2 .

(a) –9x 6 y 8

(b) –3x 6 y 8

(c) 9x 6 y 8

(d) 9x 9 y 16

95. Multiply 2x(3x – 5y + 6).

(a) 6x – 10y + 12

(b) 6x – 10xy + 12

(c) 6x 2 + 10xy – 12

(d) 6x 2 – 10xy + 12x

96. Multiply (9x – 3)(7x + 5).

(a) 63x 2 + 24x – 15

(b) 63x 2 – 15

(c) 63x 2 – 24x – 14

(d) 63x 2 – 24x + 15

97. Find (2x – 4) 2 .

(a) 4x – 16

(b) 4x 2 – 16x + 16

(c) 4x 2 – 8x + 16

(d) 4x 2 – 6x + 16

98. Multiply (4x 2 – 2x + 6)(x – 1).

(a) 4x 3 – 2x 2 + 8x – 6

(b) 4x 3 – 6x 2 – 8x + 6

(c) 4x 3 + 2x 2 + 4x – 6

(d) 4x 3 – 6x 2 + 8x – 6

99. Divide 48x 3 y 2 z 5 ÷ 16xyz 2 .

(a) 3x 4 y 6 z 7

(b) 3xyz

(c) 3x 2 yz 3

(d) 3x 3 y 2 z 4

100. Divide 15a 2 b 2 c 2 – 10 abc 3 by – 5ac.

(a) 3ab 2 c + 2bc 2

(b) –3ac + 2bc

(c) 3abc – 2bc 2

(d) –3ab 2 c + 2bc 2

Answers

1. b

2. c

3. a

4. d

5. d

6. a

7. c

8. b

9. a

10. c

11. d

12. c

13. b

14. d

15. c

16. b

17. a

18. d

19. c

20. a

21. b

22. d

23. b

24. a

25. c

26. a

27. c

28. d

29. c

30. b

31. c

32. d

33. b

34. a

35. b

36. b

37. b

38. d

39. c

40. b

41. c

42. a

43. c

44. a

45. d

46. a

47. d

48. b

49. c

50. c

51. c

52. a

53. b

54. d

55. b

56. a

57. d

58. d

59. b

60. b

61. b

62. a

63. c

64. a

65. a

66. c

67. d

68. b

69. a

70. b

71. a

72. d

73. c

74. b

75. a

76. c

77. b

78. b

79. b

80. a

81. d

82. c

83. b

84. a

85. b

86. d

87. b

88. a

89. a

90. a

91. d

92. a

93. b

94. c

95. d

96. a

97. b

98. d

99. c

100. d

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed