Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Ratios and Proportions Practice Test

based on 6 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 22, 2011

Review the following concepts if needed:

Ratios and Proportions Practice Test

1. Find the ratio of 2 to 7.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

2. Find the ratio of 6 to 18.

(a) 1:3

(b) 6:24

(c) 18:24

(d) 3:1

3. Find the ratio of 12 to 3.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

4. Find the ratio of 5 to 9.

(a) 5:14

(b) 9:14

(c) 9:5

(d) 5:9

5. Find the ratio of 100 to 40.

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) Quiz

(d) Quiz

6. Find the value of Quiz .

(a) 16

(b) 12

(c) 8

(d) 24

7. Find the value of Quiz .

(a) 39

(b) 3

(c) 13

(d) 26

8. Find the value of Quiz .

(a) 3

(b) 4

(c) 6

(d) 12

9. Find the value of Quiz .

(a) 8

(b) 3.125

(c) 5

(d) 6.375

10. Find the value of Quiz .

(a) 1.6

(b) 1.5

(c) 1.2

(d) 1.8

11. Find the value of Quiz .

(a) 20

(b) 0.2

(c) 2

(d) 0.02

12. Find the value of Quiz .

(a) Quiz

(b) Quiz

(c) 3

(d) 12

13. On a scale drawing, 3 inches represents 24 feet. How tall is a building that is 5 inches high?

(a) 20 feet

(b) 30 feet

(c) 40 feet

(d) 50 feet

14. If 7 pounds of candy costs $8.40, how much will 18 pounds cost?

(a) $21.60

(b) $2.57

(c) $151.20

(d) $24.70

15. A concrete mixture calls for one part cement to three parts sand. How much cement is needed if the contractor used 22 buckets of sand?

(a) Quiz buckets

(b) Quiz buckets

(c) Quiz buckets

(d) 33 buckets

16. If a picture 4 inches wide by 6 inches long is to be enlarged so that the length is 24 inches, what would be the size of the width?

(a) 8 inches

(b) 10 inches

(c) 12 inches

(d) 16 inches

17. If 25 feet of a certain type of cable weighs Quiz pounds, how much will 56 feet of cable weigh?

(a) Quiz pounds

(b) 7 pounds

(c) Quiz pounds

(d) 9 pounds

18. What percent of 16 is 10?

(a) 62.5%

(b) 37.5%

(c) 12.5%

(d) 78.5%

19. Solve using a proportion: 32% of 50 is what number?

(a) 8

(b) 16

(c) 24

(d) 30

20. Solve using a proportion: 16% of what number is 48?

(a) 3

(b) 30

(c) 300

(d) 3000

Answers

1. c

2. a

3. c

4. d

5. d

6. d

7. a

8. b

9. b

10. c

11. c

12. b

13. c

14. a

15. c

16. d

17. b

18. a

19. b

20. c

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed