Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Precalculus Practice Test

based on 6 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 4, 2011

Precalculus Practice Test

Practice

  1. What is the maximum or minimum functional value for f ( x ) = −( x − 5) 2 + 12?

    (a) The maximum functional value is 12.

    (b) The maximum functional value is 5.

    (c) The minimum functional value is 12.

    (d) The maximum functional value is 5. 

  2. Find an equation of the line containing the points (1, 9/2) and (−2, 6).

    Final Exam

  3. What is (are) the vertical asymptote(s) for the graph of

    Final Exam

    (a) x = 3

    (b) x = −5

    (c) x = 3 and x = −5

    (d) There are no vertical asymptotes.

  4. Find the product.

    Final Exam

    (d) The product does not exist.

  5. cos 7π/6 =

    Final Exam

  6. What are the foci for the hyperbola

    Final Exam

    (a) (−1, −4) and (−1, 6)

    (b) (−6, 1) and (4, 1)

    (c) (−4, −1) and (6, −1)

    (d) (1, −6) and (1, 4)

  7. Find x + y for the system.

    Final Exam

    (a) 4

    (b) 5

    (c) 6

    (d) 7

  8. Find the fourth term of the arithmetic sequence whose 30th term is −180 and whose 45th term is −300.

    (a) 20

    (b) 28

    (c) 35

    (d) 46

  9. If $2000 is deposited into an account earning 9% annual interest, compounded monthly, what is it worth after 10 years?

    (a) $4902.71

    (b) $4734.73

    (c) $2155.17

    (d) $4870.38

  10. For f ( x ) = 1 − x 2 and g ( x ) = 2 x + 5, what is f o g ( x )?

    (a) −2 x 2 + 3

    Final Exam

    (c) −4 x 2 − 20 x − 24

    (d) −2 x 3 − 5 x 2 + 2 x + 5

  11. Evaluate f (2) for f ( x ) = 7.

    (a) 2

    (b) 7

    (c) 14

    (d) 2, 7

  12. Find cos θ if sin θ = −4/5 and θ is in Quadrant IV.

    (a) 3/5

    (b) −3/5

    (c) 9/25

    (d) −9/25

  13. What is the directrix for the parabola y 2 = 12( x −3)?

    (a) y = −3

    (b) y = 3

    (c) x = 0

    (d) x = 3

  14. Are the lines 2 xy = 5 and 4 x − 8 y = 9 parallel, perpendicular, or neither?

    (a) Parallel

    (b) Perpendicular

    (c) Neither

    (d) Cannot be determined

  15. 15. Find the second term of the arithmetic sequence whose fifth term is Final Exam and whose tenth term is Final Exam .

    Final Exam

  16. What is the domain for Final Exam

    (a) (−∞, −1) ∪ (−1, ∞)

    (b) (−1, ∞)

    (c) [−1, ∞)

    (d) (−∞, ∞)

  17. Find f o g (−2) for f ( x ) = x 2 + x and g ( x ) = 3 x + 9.

    (a) 12

    (b) 15

    (c) 3

    (d) 2

     

  18. What is the vertex for y = 4 x 2 − 6 x + 5?

    Final Exam

     

  19. What is the inverse of Final Exam

    Final Exam

  20. What is the fifth term of the sequence where a n = n 2 ?

    (a) 10

    (b) 15

    (c) 20

    (d) 25

  21. What is an asymptote for the hyperbola

    Final Exam

    Final Exam

  22. What is the phase shift for y = 3 sin(2 x − π/3)?

    (a) −π/3

    (b) π/3

    (c) −π/6

    (d) π/6

  23. What is the period for y = 3 sin(2 x − π/3)?

    (a) π

    (b) π /4

    (c) 4π

    (d) π /2

  24. Find 2 x + y for the system.

    Final Exam

    (a) 3 and 16

    (b) 5 and 21

    (c) 1 and 28

    (d) 3 and 9

  25. log 5 5 2 t =

    (a) t

    (b) 2 t

    (c) 2

    (d) 10 t

  26. What is the horizontal asymptote for the graph of

    Final Exam

    (a) y = 0

    (b) Final Exam

    (c) There is no horizontal asymptote.

  27. Is the sequence Final Exam arithmetic, geometric, or neither?

    (a) Arithmetic

    (b) Geometric

    (c) Neither

    (d) Cannot be determined

  28. What is the inverse of Final Exam

    Final Exam

  29. Write the product as a sum: sin 4 x sin x .

    Final Exam

    Problems 30-35 refer to the graph in Figure A. 14.

    Final Exam

    Fig. A.14

  30. Is the graph in Figure A. 14 symmetric?

    (a) Yes, with respect to the x -axis

    (b) Yes, with respect to the y -axis

    (c) Yes, with respect to the origin

    (d) No

  31. What is f (−4)?

    (a) −2

    (b) 0

    (c) 2

    (d) 4

  32. What is the y -intercept?

    (a) −2

    (b) 0

    (c) 2

    (d) 4

  33. Does the function have an inverse?

    (a) Yes

    (b) No

    (c) Cannot be determined

  34. What is the range?

    (a) [−4, 4]

    (b) [−2, 2]

    (c) [−2, −4]

    (d) [2, 4]

  35. What is the increasing interval(s)?

    (a) (−4, −2) ∪ (2, 4)

    (b) (−4, 4)

    (c) (2, 2)

    (d) (−2, 2)

  36. Is the function f ( x ) = x 2x + 2 even, odd, or neither?

    (a) Even

    (b) Odd

    (c) Neither

    (d) Cannot be determined without the graph

  37. Are the points (−4, 2), (1, 3), (−1, 0), and (−2, 5) the vertices of a parallelogram?

    (a) Yes

    (b) No

    (c) Cannot be determined

    Final Exam

    Fig. A.15

  38. The solid graph in Figure A. 15 is the graph of f ( x ), and the dashed graph is the graph of a transformation. What is the transformation?

    (a) f ( x + 1) + 3

    (b) f ( x − 1) + 3

    (c) 2 f ( x + 1)

    (d) 2 f ( x − 1)

  39. Find the sum.

    −6 + (−2) + 2 + 6 + 10 + ... + 50

    (a) 660

    (b) 260

    (c) 330

    (d) Too many terms are missing to find the sum.

  40. What is x + y for the system? Use a matrix method.

    Final Exam

    (a) 7

    (b) 8

    (c) 9

    (d) 10

  41. Are the angles 65° and −295° coterminal?

    (a) Yes

    (b) No

    (c) Cannot be determined

  42. Find Final Exam .

    Final Exam

     

    Final Exam

    Fig. A.16

  43. The graph in Figure A. 16 is the graph of what function?

    (a) f ( x ) = x 2 − 2 x − 1

    (b) f ( x ) = x 2 + 2 x − 1

    (c) f ( x ) = x 2 − 3 x − 1

    (d) f ( x ) = x 2 + 3 x − 1

  44. A biscuit recipe calls for 2/3 of a cup of milk for each cup of mix. Find an equation that gives the amount of milk in terms of the amount of mix.

    Final Exam

    (d) Cannot be determined

  45. Rewrite m r = n as a logarithmic equation.

    (a) log n r = m

    (b) log m r = n

    (c) log n m = r

    (d) log m n = r

  46. A museum offers group discounts for groups of 25 or more. For a group of 25, the ticket price is $13.50. For each additional person attending, the price drops $0.50. What group size maximizes the museum’s revenue?

    (a) 26

    (b) 27

    (c) 28

    (d) 29

  47. The graph in Figure A. 17 is the graph of which function?

    (a) P ( x ) = ( x + 3)( x − 1) 2 ( x + 1) = x 4 + 2 x 3 − 4 x 2 − 2 x + 3

    (b) P ( x ) = −( x + 3)( x − 1) 2 ( x + 1) = − x 4 − 2 x 3 + 4 x 2 + 2 x − 3

    (c) P ( x ) = ( x + 3)( x − 1)( x + 1) = x 3 + 3 x 2x − 3

    (d) P ( x ) = −( x + 3)( x − 1)( x + 1) = − x 3 − 3 x 2 + x + 3

     

    Final Exam

    Fig. A.17

  48. What is the determinant for Final Exam

    (a) 3

    (b) 4

    (c) 5

    (d) 6

  49. Find the domain for Final Exam .

    (a) (8, ∞)

    (b) (−∞, 8) ∪ (8, ∞)

    (c) (−∞, 8] ∪ [8, ∞)

    (d) [8, ∞)

  50. Are f ( x ) = 4 x 3 + 1 and Final Exam inverses?

    (a) Yes

    (b) No

    (c) Cannot be determined

  51. Solve for x : log 5 (2 x − 7) = 1.

    (a) x = 4

    (b) x = 5

    (c) x = 6

    (d) x = 7

  52. The graph in Figure A. 18 is the graph of which function?

    Final Exam

    Final Exam

    Fig. A.18

  53. According to the Rational Zero Theorem, which of the following is NOT a possible rational zero for f ( x ) = 6 x 4x 3 − 3 x 2 + x − 10?

    Final Exam

    Final Exam

    Fig. A.19

  54. The graph in Figure A. 19 is the graph of which inequality?

    (a) x + y ≥ 2

    (b) x + y > 2

    (c) x + y ≤ 2

    (d) x + y < 2

  55. Find the quadratic function with vertex (−1, 3) with the point (2, −15) on its graph.

    (a) f ( x ) = −18( x − 1) 2 + 3

    (b) f ( x ) = 18( x − 1) 2 + 3

    (c) f ( x ) = −2( x + 1) 2 + 3

    (d) f ( x ) = 2( x + 1) 2 + 3

  56. Rewrite as a single logarithm: ln x − 3 ln y − ln z .

    Final Exam

    Final Exam

    Fig. A.20

  57. The graph in Figure A.20 is the graph of which system?

    Final Exam

  58. The graph in Figure A.21 is the graph of which equation?

    Final Exam

    Final Exam

    Fig. A.21

  59. What is x + y + z for the system? Use a matrix method.

    Final Exam

    (a) 6

    (b) 7

    (c) 8

    (d) 9

    Final Exam

    Fig. A.22

  60. The graph in Figure A.22 is the graph of one period of which function?

    (a) y = 3 sin( x − π/4)

    (b) y = 3 sin( x + π/4)

    (c) y = sin 3 ( x − π/4)

    (d) y = sin 3( x + π/4)

  61. Evaluate Final Exam for f ( x ) = 2 x 2 − 1.

    (a) 4 a + 2 h 2 − 2

    (b) 4 a + 2 h 2 − 1

    (c) 4 a + 2 h

    (d) 4 a + 2 h 2

  62. According to Descartes’ Rule of Signs, how many possible positive zeros are there for f ( x ) = 6 x 4x 3 − 3 x 2 + x − 10?

    (a) 3 or 1

    (b) 3

    (c) 2 or 0

    (d) 2

    Final Exam

     

    Fig. A.23

  63. The graph in Figure A.23 is the graph of one period of which function?

    (a) y = 2 sin( x − π/3)

    (b) y = 2 sin( x + π/3)

    (c) y = sin 2( x − π/3)

    (d) y = sin 2( x + π/3)

  64. The graph of 3 f ( x − 4) is the graph of f ( x )

    (a) shifted to the right four units and vertically stretched.

    (b) shifted to the left four units and vertically stretched.

    (c) shifted to the right four units and vertically compressed.

    (d) shifted to the left four units and vertically compressed.

     

    Final Exam

    Fig. A.24

  65. Find the height of the triangle in Figure A.24.

    (a) About 11.5

    (b) About 0.04

    (c) About 9.6

    (d) About 0.05

  66. Find all zeros for f ( x ) = 3 x 3 − 7 x 2 + 8 x − 2.

    Final Exam

  67. What are the intercepts for f ( x ) = − x 2 + x + 2?

    (a) The x -intercepts are 1 and 2, and the y -intercept is 2.

    (b) The x -intercepts are −1 and 2, and the y -intercept is 2.

    (c) The x -intercepts are 1 and −2, and the y -intercept is −2.

    (d) The x -intercepts are −1 and 2, and the y -intercept is −2.

  68. cos(tan −1 1/5) =

    Final Exam

  69. What is the slant asymptote for the graph of

    Final Exam

    (a) y = x − 11

    (b) y = x + 2

    (c) y = x − 7

    (d) y = x − 2

  70. The population of a town grew from 2000 in the year 1980 to 10,000 in the year 2000. Assuming exponential growth, what is the town’s annual growth rate?

    (a) About 6%

    (b) About 7%

    (c) About 8%

    (d) About 9%

  71. What is the quotient for Final Exam

    Final Exam

  72. What is the quotient for (2 x 3x 2 + 2) ÷ ( x + 3)?

    (a) 2 x 2 − 7 x − 21

    (b) 2 x 2 + 5 x + 15

    (c) 2 x 2 − 7 x + 23

    (d) 2 x 2 − 7 x + 21

  73. What are the vertices for the ellipse

    Final Exam

    (a) (−4, 0) and (4, 0)

    (b) (0, −4) and (0, 4)

    (c) (−5, 0) and (5, 0)

    (d) (0, 5) and (0, −5)

  74. A triangle has sides of length 8, 15, and 20. Which of the following is an approximate angle in this triangle?

    (a) 48.3°

    (b) 41.7°

    (c) 50.6°

    (d) 23.6°

  75. Which one of the following statements is NOT true about the polynomial function f ( x ) = x 3 ( x − 4) 2 ( x + 1)?

    (a) x = 0 is a zero of multiplicity 3.

    (b) x = 4 is a zero of multiplicity 2.

    (c) x = 1 is a zero of multiplicity 1.

    (d) x = −1 is a zero of multiplicity 1.

Solutions

1. A

2. C

3. A

4. B

5. D

6. A

7. A

8. B

9. A

10. C

11. B

12. A

13. C

14. C

15. D

16. D

17. A

18. B

19. A

20. D

21. C

22. D

23. A

24. C

25. B

26. B

27. A

28. D

29. B

30. C

31. A

32. B

33. B

34. B

35. A

36. C

37. A

38. C

39. C

40. C

41. A

42. C

43. A

44. B

45. D

46. A

47. B

48. B

49. B

50. A

51. C

52. A

53. C

54. A

55. C

56. B

57. D

58. D

59. B

60. B

61. C

62. A

63. C

64. A

65. C

66. B

67. B

68. A

69. D

70. C

71. B

72. D

73. C

74. B

75. C

Add your own comment