Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Slope and Equation of a Line Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 4, 2011

Review the following concepts if needed:

The Slope and Equation of a Line Practice Test

Problems

  1. Find the slope of the line containing the points (3, 1) and (4, −2).

    (a) The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

    (b) −3

    (c) The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

    (d) 3

  2. Are the lines 2 x + y = 4 and 2 x − 4 y = 5 parallel, perpendicular, or neither?

    (a) Parallel

    (b) Perpendicular

    (c) Neither

    (d) Cannot be determined

  3. Are the lines x = 4 and y = −4 parallel, perpendicular, or neither?

    (a) Parallel

    (b) Perpendicular

    (c) Neither

    (d) Cannot be determined

  4. What is the equation of the line containing the points (0, −1) and (5, 1)?

    (a) y = −1

    (b) The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

    (c) y = −4 x − 1

    (d) The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

  5. Find an equation of the line containing the point (−1, −5) and parallel to the line y = 2 x − 4.

    (a) y = 2 x − 3

    (b) y = 2 x − 5

    (c) y = 2 x − 1

    (d) y = 2 x + 4

  6. Find an equation of the line containing the point (3, 3) and perpendicular to the line y = 2 x + 5.

    The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

  7. Find an equation of the line in Figure 1.18.

    (a) The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

    (b) The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

    (c) y = −2 x + 4

    (d) y = 2 x + 4

    The Slope and Equation of a Line Applications of Lines and Slopes

    Fig. 1.18 .

  8. Find an equation of the horizontal line that goes through the point (4, 9).

    (a) x = 4

    (b) y = 9

    (c) Cannot be determined

  9. Are the points (−5, −1), (1,4), and (6, −2) the vertices of a right triangle?

    (a) Yes

    (b) No

    (c) Cannot be determined

  10. A government agency leases a photocopier for a fixed monthly charge plus a charge for each photocopy. In one month, the bill was $350 for 4000 copies. In the following month, the bill was $375 for 5000 copies. Find the monthly bill in terms of the number of copies used,

    (a) y = 1.267 x − 4718

    (b) y = 40 x − 10,000

    (c) y = 0.789 x − 3570

    (d) y = 0.025 x + 250

Solutions

  1. B

  2. B

  3. B

  4. D

  5. A

  6. A

  7. B

  8. B

  9. A

  10. D

Add your own comment