Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Exponents and Logarithms Practice Test

based on 7 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Sep 2, 2011

Review the following concepts if needed:

Exponents and Logarithms Practice Test

  1. If $ 10,000 is invested earning 6% annual interest, compounded quarterly, what will it be worth after eight years?

    (a) $15,938.48

    (b) $16,103.24

    (c) $11,264.93

    (d) $10,613.64

  2. What is the present value of $50,000 due in 10 years, earning 8% annual interest, compounded annually?

    (a) $107,946.25

    (b) $19,277.16

    (c) $23,159.67

    (d) $27,013.44

  3. Rewrite log a x = w as an exponential equation.

    (a) a w = x

    (b) a x = w

    (c) x a = w

    (d) w a = x

  4. Rewrite 7 m = n as a logarithmic equation.

    (a) log n 7 = m

    (b) log 7 m = n

    (c) log m 7 = n

    (d) log 7 n = m

  5. e ln7 =

    (a) ln 7

    (b) 7

    (c) e 7

    (d) (ln 7) e

  6. Rewrite as a single logarithm.

    ln x − 2 ln y + ln z

    Exponents and Logarithms Chapter 9 Review

  7. Expand the logarithm.

    Exponents and Logarithms Chapter 9 Review

    Exponents and Logarithms Chapter 9 Review

  8. Solve for x : log 6 ( x − 1) = 2.

    (a) x = 3

    (b) x = 37

    (c) x = 13

    (d) x = 65

  9. Solve for x : log 4 ( x + 1) + log 4 ( x − 1) = log 4 8.

    (a) x = 4

    (b) x = ±3

    (c) x = 3

    (d) No solution

  10. What is the domain for f ( x ) = log( x + 4)?

    (a) (−∞, −4) ∪ (−4, ∞)

    (b) (−∞, −4)

    (c) (−4,∞)

    (d) [−4,∞)

  11. 11. Solve for x : 3 x +1 = 15.

    Exponents and Logarithms Chapter 9 Review

    Exponents and Logarithms Chapter 9 Review

    (c) x = 4

    (d) No solution

  12. How long will it take for an investment to double if it earns 10% annual interest, compounded quarterly?

    (a) About 4 years

    (b) About 5 years

    (c) About 6 years

    (d) About 7 years

  13. The half-life of a substance is about 40 years. What is its annual decay rate?

    (a) About 1%

    (b) About 1.5%

    (c) About 1.7%

    (d) About 2.1%

Solutions

  1. B
  2. C
  3. A
  4. D
  5. B
  6. A
  7. D
  8. B
  9. C
  10. B
  11. B
  12. D
  13. C
Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed