Education.com

# Strategies to Simplify Word Problems Practice Questions

based on 1 rating

To review these concepts, go to Strategies to Simplify Word Problems Study Guide.

## Strategies to Simplify Word Problems Practice Questions

### Practice 1

Try the problems in the following practice set to apply the strategy of solving a simpler problem.

#### Problems

1. Charlotte has \$62 to spend on new clothes. She would like to buy a shirt for \$14.99, a pair of pants for \$19.99, and a new pair of shoes for \$24.99. If there is no sales tax on the items, does she have enough money to buy all three?
2. What is the sum of the first 10 even natural numbers?

#### Solutions

1. Read and understand the question. This question asks if there is enough money to buy three items. The total amount of money Charlotte has to spend and the price of each item is given.
2. Make a plan. Make the problem simpler by adjusting the values. Use rounding to make the numbers easier to use.

Carry out the plan. Round the price of the shirt from \$14.99 to \$15.00, round the price of the pants from \$19.99 to \$20.00, and round the price of the shoes from \$24.99 to \$25.00. Add the rounded amounts of each item: \$15 + \$20 + \$25 = \$60. She has enough money to pay for the items.

Check your work. When adding the rounded amounts, she has \$62 – \$60 = \$2 left over. Because each of the prices was rounded up, she would actually have slightly more than \$2.00 left over.

3. Read and understand the question. This question is looking for the sum of the first 10 even numbers. The even numbers are 2, 4, 6, 8 …
4. Make a plan. This problem seems difficult when you are trying to add all 10 values. Begin by making the problem simpler by adding just a few numbers, and then look for a pattern.

Carry out the plan. You need to add the first 10 even numbers. This would appear as 2 + 4 + 6 + 8 + 10 + 12 + 14 + 16 + 18 + 20. However, instead of adding the numbers in order, begin by adding the first and the second-tolast number: 2 + 18 = 20. Continue this pattern using the next numbers: 4 + 16 = 20, 6 + 14 = 20, 8 + 12 = 20. The values of 10 and 20 in the list will not have a paired value. Therefore, there are four sums of 20, plus the number 10 and the number 20: 4 × 20 + 10 + 20 = 80 + 10 + 20 = 110. The sum is 110.

Check your work. One way to check your work is to add the numbers in the list by hand or with a calculator. Each of these methods results in a sum of 110.

### Practice 2

The following question set provides practice on using the strategy of guess and check. Try these problems and make use of this approach to make the problems easier to solve.

#### Problems

1. A person spots a number of birds and squirrels in a park. Each squirrel has 4 feet, each bird has two feet, and there are a total of 24 feet among all of the animals. If there are 3 more squirrels than birds, how many of each animal is in the park?
2. Hannah is half as old as her aunt. The sum of their ages is 42. How old is Hannah?
3. Henry ate two less than triple the number of candies that Noah ate. If they ate a total of 30 candies, how many did each person eat?

### Ask a Question

150 Characters allowed

### Related Questions

#### Q:

See More Questions

### Today on Education.com

#### SUMMER LEARNING

June Workbooks Are Here!

#### EXERCISE

Get Active! 9 Games to Keep Kids Moving

#### TECHNOLOGY

Are Cell Phones Dangerous for Kids?
Welcome!