Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Surveying, Navigation, and Astronomy Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 3, 2011

Review the following concepts if needed:

Surveying, Navigation, and Astronomy Practice Test

A good score is eight correct.

1. On a radar display, a target shows up at azimuth 225°. This is

(a) northeast of the radar station

(b) southeast of the radar station

(c) southwest of the radar station

(d) northwest of the radar station

2. One parsec

(a) is equal to one second of arc

(b) is approximately 3.017 × 10 13 km

(c) is the distance light travels in one second

(d) is a unit of variable length, depending on parallax

3. The law of sines allows us to find, under certain conditions

(a) unknown lengths of sides of a triangle

(b) unknown measures of interior angles of a triangle

(c) the ratio of the length of a triangle’s side to an angle opposite it

(d) more than one of the above

4. Suppose you are observing several targets on a radar screen. You note the azimuth bearings and the ranges of each target at a particular moment in time. In order to determine the straight-line distances between various pairs of targets, you can use

(a) triangulation

(b) stadimetry

(c) the law of cosines

(d) parallax

5. Suppose two objects in deep space are the same distance apart as the earth is from the sun (1.00 AU). If these objects are 1.00 pc away from us, and if a straight line segment connecting them is oriented at a right angle with respect to our line of sight (Fig. 8-13), what is the approximate angle θ , in degrees, that the objects subtend relative to an arbitrarily distant background?

(a) 1.00°

(b) 0.0167°

(c) (2.78 × 10– 4

(d) It is impossible to tell without more information

Surveying, Navigation, and Astronomy QUIZ

Fig. 8-13. Illustration for quiz question 5.

6. Suppose you are looking at the echo of an aircraft on a radar display. The radar shows the aircraft is at azimuth 0.000° and range 10.00 km, and is flying on a heading of 90.00°. After a while the aircraft is at azimuth 45.00°. Its range is

(a) 10.00 km

(b) 12.60 km

(c) 14.14 km

(d) 17.32 km

7. In order to measure distances by triangulation, we must observe the target object from at least

(a) one reference point

(b) two reference points

(c) three reference points

(d) four reference points

8. If the distance to a star is quadrupled, then the parallax of that star relative to the background of much more distant objects, as observed from two specific, different observation points in the earth’s orbit

(a) becomes half as great

(b) becomes one-quarter as great

(c) becomes 1/16 as great

(d) decreases, but we need more information to know how much

9. As the distance to an object increases and all other factors are held constant, the absolute error (in meters, kilometers, astronomical units, or parsecs) of a distance measurement by triangulation

(a) increases

(b) does not change

(c) decreases

(d) approaches zero

10. In order to use stadimetry to determine the distance to an object, we must measure

(a) the angular diameter of the object

(b) the angular depth of the object

(c) the number of parsecs to the object

(d) more than one of the above

Answers:

1. c

2. b

3. d

4. c

5. c

6. c

7. b

8. b

9. a

10. a

Add your own comment