Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Articles of Confederation Practice Test

based on 2 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. _________________ headed the committee that wrote the Articles of Confederation.

A. James Madison

B. John Dickinson

C. George Washington

D. Daniel Shays

 

2. The Articles of Confederation empowered Congress to do all these things except _________________

A. hold sessions once a year.

B. levy war and conclude peace.

C. tax the states and the people.

D. admit new states to the United States by a vote of nine states.

 

3. Under the Articles of Confederation, ______________________ had the most power.

A. the executive

B. the legislature

C. the courts

D. the states

 

4. What argument did James Madison make about taxes in his criticism of the Articles of Confederation?

A. The national government should have the right to tax the states.

B. The states could not be taxed without their own consent.

C. Congress had the right to seize land for nonpayment of taxes.

D. The amount of tax should be determined by the states, not the Congress.

 

5. Which of these helped lead directly to the economic depression of 1784?

A. Britain flooded the colonies with low-priced imported goods.

B. The Articles of Confederation were ratified.

C. The Northwest Ordinance was passed.

D. The British forced Americans into service on British warships.

 

6. Congress established that a new territory would become a state when ________________

A. its population reached 5,000.

B. its population reached 60,000.

C. its constitution received at least nine votes in Congress.

D. it sent a nonvoting delegate to Congress.

 

7. Which best describes the governments of the individual states?

A. a strong central executive and a weak legislature

B. a weak central executive and a strong legislature

C. an even balance of powers between the executive and the legislature

D. a strong legislature with no executive

 

8. Individual states began to write new constitutions or revise royal charters _______________

A. immediately after the Declaration of Independence was ratified.

B. immediately after the British surrendered at Yorktown.

C. immediately after the Articles of Confederation were ratified.

D. immediately after the Treaty of Paris was signed.

 

9. All of these are considered major weaknesses of the Articles of Confederation, except ___________________

A. they did not establish a strong national executive.

B. they did not give Congress the power to raise taxes.

C. they did not provide for the addition of new states to the nation.

D. they did not provide Congress with any means to fund the U.S. army.

 

10. Which best describes the purpose of the Articles of Confederation?

A. to apportion representation in the legislature according to each state’s population

B. to fix the amount of the debt from the Revolutionary War

C. to provide a strong central government for the United States

D. to create a loose association of the individual states

 

Answers

1. B

2. C

3. D

4. A

5. A

6. C

7. B

8. A

9. C

10. D

Add your own comment