Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Colonial Life Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. Jonathan Edwards was required to stop preaching because he questioned the doctrine of _______________

A. predestination.

B. free will.

C. good works.

D. faith.

 

2. Colonists objected to receiving all their imported goods through Britain because this meant ________________

A. a delay in shipments.

B. poorer-quality goods.

C. higher prices.

D. fewer goods to choose from.

 

3. Smuggling thrived in the colonies in defiance of __________________

A. the Glorious Revolution.

B. the Great Awakening.

C. the English Bill of Rights.

D. the Navigation Acts.

 

4. The colonists often combined work and play because _________________

A. everyone participated in the work of the community.

B. there was little spare time for play.

C. social activities were centered on the church.

D. all members of the community attended.

 

5. Slavery continued to spread and grow through the 1700s because ____________________

A. it gave rise to economic profit for those who controlled it.

B. slaves gave up any attempt to escape.

C. antislavery societies were founded in the North.

D. people began to speak out against slavery.

 

6. The colonists objected to attempts at parliamentary control because ___________________

A. they were not British subjects.

B. they wanted to unite and establish their own federal government.

C. they preferred to answer only to the monarch.

D. they were not represented in Parliament.

 

7. Widespread newspaper coverage and large crowds gave ________________ the distinction of being the first celebrity in America.

A. Abigail Adams

B. George Whitefield

C. Jonathan Edwards

D. Benjamin Franklin

 

8. What is the source of the hostility between the force of religious fervor and the influence of the Enlightenment?

A. Religion requires obedience, while the Enlightenment encouraged thinking for oneself.

B. Religion discourages education and literacy, while the Enlightenment encouraged them.

C. Religion encourages political independence, while the Enlightenment discouraged it.

D. Religion reinforces the need for cultural tolerance, while the Enlightenment weakened it.

 

9. ___________________  made it next to impossible for Britain to manage the affairs of the colonies.

A. Geography

B. The economy

C. Politics

D. Slavery

 

10. The Glorious Revolution changed Britain into ___________________

A. an autocracy.

B. a hereditary monarchy.

C. an oligarchy.

D. a constitutional monarchy.

 

Answers

1. A

2. C

3. D

4. B

5. A

6. D

7. B

8. A

9. A

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed