Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Constitution and the Bill of Rights Practice Test

based on 1 rating
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. All of these leaders contributed to the Federalist Papers except _____________

A. James Madison.

B. Alexander Hamilton.

C. Benjamin Franklin.

D. John Jay.

2. What power does the president have over the Supreme Court?

A. The president can veto legislation.

B. The president can nominate justices.

C. The president can appoint justices.

D. The president can impeach justices if they commit crimes.

 

3. In what way is a free press a check on the power of the government?

A. It keeps the people informed of the leaders’ actions and decisions.

B. It argues that individual citizens should be allowed to vote.

C. It establishes the rights and freedoms of the citizens.

D. It argues for compromise among various factions.

 

4. A federal government is defi ned as one in which ___________________

A. the state governments have more power than the national government.

B. the national government has more power than the state governments.

C. the national and state governments share power equally.

D. there is a national government but no state or local governments.

 

5. The idea for a government with three branches, each with power over the other two, originally came from ______________

A. ancient Rome.

B. medieval Britain.

C. the Enlightenment.

D. Colonial custom and experience.

 

6. How does the Great Compromise diff er from earlier ideas for the national legislature?

A. It provides for a bicameral legislature.

B. It requires proportional representation in both houses.

C. It requires equal representation in both houses.

D. It provides for proportional representation in one house and equal representation in the other.

 

7. The Antifederalists’ greatest concern about the Constitution was that it did not __________________

A. provide for a balanced government.

B. address the subject of individual rights.

C. prevent the danger of factions taking power.

D. treat the interests of all states impartially.

 

8. The First Amendment establishes all of the following except ________________

A. freedom of speech.

B. freedom of the press.

C. free exercise of religion.

D. freedom from slavery.

 

9. All of these except ____________ were important in shaping the thinking of the delegates at the Constitutional Convention.

A. the Magna Carta

B. The Spirit of Laws

C. the English Bill of Rights

D. the Federalist Papers

 

10. Proceedings of the Constitutional Convention were kept secret during the period of debate because the delegates ___________________

A. did not want to be subjected to outside pressure to vote a certain way.

B. knew that their work would be unpopular with their constituents.

C. were afraid of provoking a popular uprising.

D. knew that foreign spies might report their activities to other governments.

 

Answers

1. C

2. B

3. A

4. C

5. C

6. D

7. B

8. D

9. D

10. A

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed