Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Early 19th Century Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Indian Removal Act of 1830 forced the southeastern Indian nations to move to the present-day state of ____________

A. Florida.

B. Tennessee.

C. Oklahoma.

D. Mississippi.

 

2. Andrew Jackson was the presidential candidate of the newly created ______________Party.

A. Antifederalist

B. Democratic

C. Federalist

D. Republican

 

3. In what respect was Missouri Territory in violation of the Northwest Ordinance?

A. It permitted the ownership of slaves.

B. It did not have a representative government.

C. It had no written constitution.

D. It denied women the right to vote.

 

4. What was the eff ect of the Missouri Compromise?

A. It set aside permanent territory for the Indians in the West.

B. It helped business and industry to reorganize during the Industrial Revolution.

C. It set the United States on a path toward the gradual phasing out of slavery.

D. It maintained an equal number of slaveholding and free states in the United States.

 

5. What eff ect did the Industrial Revolution have on the institution of slavery?

A. It made it possible to replace slave labor with mechanical labor.

B. It made slavery more profi table, thus setting back the cause of abolition.

C. It made northerners turn even more strongly against slavery.

D. It made southerners decide to begin phasing out slavery altogether.

 

6. The Monroe Doctrine sets forth American objections to ____________________

A. further European colonization in the Western Hemisphere.

B. further European colonization in North America.

C. forming alliances with any European nation.

D. forming alliances with any North or South American nation.

7. The National Road stretched from ____________________

A. Maine to Florida.

B. Boston to Washington.

C. Maryland to Illinois.

D. Florida to Indian Territory.

 

8. John Quincy Adams is a notable fi gure in history for all these achievements except ________________

A. serving in the U.S. Senate for 18 years.

B. conceiving the Monroe Doctrine.

C. speaking out on the issue of abolition.

D. leading American troops to victory in battle.

 

9. The United States signed the Rush-Bagot Agreement of 1818 as a means of cementing an American alliance with __________________

A. France.

B. Britain.

C. the Seminole nation.

D. the Cherokee nation.

 

10. What is the purpose of the cotton gin?

A. to pick cotton

B. to separate cotton seeds from cotton fi bers

C. to spin cotton fi bers into thread

D. to weave cotton thread into fabric

 

Answers

1. C

2. B

3. A

4. D

5. B

6. A

7. C

8. D

9. B

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed