Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

US History Final Exam

based on 11 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Oct 15, 2011

US History Final Exam

1. The Louisiana Purchase was important because ________________

A. it led to the discovery of the Northwest Passage.

B. it doubled the size of the United States.

C. it established permanent friendship between the United States and the American Indians.

D. it was the last time the United States purchased territory for a cash payment.

 

2. Which was the first nation to establish settled colonies in North America?

A. England

B. France

C. Germany

D. Spain

 

3. Iron Curtain nations refused to accept Marshall Plan aid because __________________

A. they blamed Germany for destroying the European economy.

B. there was too much distrust between the former Allied and Axis nations.

C. they knew they would never be able to repay the United States.

D. Stalin refused to allow any ties between his satellites and his only strong national rival.

 

4. Jim Crow laws in the South violated ___________________

A. the constitutional right to the equal protection of the laws for all citizens.

B. the “separate but equal” principle established by the Supreme Court.

C. the constitutional right of all citizens to peaceably assemble.

D. the principle of judicial review established by the Supreme Court.

 

5. __________________ established the principle of “separate but equal” facilities for black Americans.

A. Gideon v. Wainwright

B. Plessy v. Ferguson

C. Dred Scott v. Sanford

D. Brown v. Board of Education

 

6. On what grounds did the Supreme Court declare in 1857 that antislavery laws were unconstitutional?

A. the Fifth Amendment protection of rights to private property

B. the Second Amendment guarantee of the right to bear arms

C. the constitutional requirement that U.S. citizenship was limited to people born in the United States, or born to U.S. citizens

D. the statement in the Declaration of Independence that all men were created equal

 

7. Civil Rights movement leaders generally advocated _________________ as the most effective weapon against Jim Crow laws.

A. taking important cases to court

B. exercising the right to vote

C. petitioning the government

D. peaceful demonstrations

 

8. _________________ provided the final push that made the United States declare war on Germany in 1917.

A. The sinking of the Lusitania

B. The publication of the Zimmerman telegram

C. The assassination of Archduke Franz Ferdinand and Archduchess Sophie

D. The execution of the Schlieffen Plan

 

9. ___________________ sets out the structure of the U.S. government and the individual rights of the citizens.

A. The Declaration of Independence

B. The Constitution

C. The Bill of Rights

D. The Treaty of Paris

 

10. The term Harlem Renaissance refers to _________________ during the Jazz Age.

A. a literary and artistic movement

B. urban renewal

C. desegregation

D. a voter registration drive

 

11. Which best describes the common thread that linked the writers of the “Lost Generation”?

A. the desire to expose corruption in government and big business

B. disillusionment with ideals such as chivalry and romance

C. celebration of the growth of African-American culture

D. the desire to provide lighthearted escapist fare to victims of the Depression

 

12. The development of ________________ gave the working class some leverage over business owners for the first time in history.

A. communism

B. steam power

C. the railway

D. labor unions

 

13. When Black Codes were passed throughout the old Confederacy after the Civil War, the U.S. government responded by _____________________

A. asking the Supreme Court to arbitrate the disagreement.

B. sending troops to occupy the South to supervise compliance with the law.

C. establishing the Freedmen’s Bureau.

D. establishing a federal program to encourage freedmen and women to move north.

 

14. Britain and France went to war in North America over conflicting claims to _______________

A. the Ohio River Valley area.

B. the city of New Orleans, Louisiana.

C. territory west of the Mississippi River.

D. the colonies along the Atlantic coast.

15. Which major figure of the Enlightenment first suggested a government of multiple branches with checks and balances?

A. René Descartes

B. Baron de Montesquieu

C. Jean-Jacques Rousseau

D. Voltaire

 

16. The Confederacy was at a disadvantage in a war of attrition because __________________

A. its army had smarter commanding officers.

B. it hoped for support from foreign allies.

C. it had a smaller population of able-bodied men.

D. it could not make use of its industry.

 

17. With which goal was the Republican Party formed in 1857?

A. to limit European immigration

B. to fight for women’s rights

C. to end the expansion of slavery

D. to encourage the settlement of the West

 

18. Henry Clay’s American System, proposed in the early 1800s, included all the following provisions except

A. a national bank.

B. going off the gold standard.

C. protective tariffs on imports.

D. a national transportation system.

 

19. How did their experiences with American Indians help the colonists in the Revolutionary War?

A. The American Indians had taught the colonists about democratic government.

B. The American Indians had helped the colonists manufacture bows and arrows.

C. The American Indians had showed the colonists how to fight like guerrillas.

D. The American Indians had taught the colonists the value of controlling the high ground.

 

20. Which basic constitutional principle did Richard Nixon violate as president?

A. equality of all citizens under the law

B. executive privilege and the right to privacy

C. a ban on unreasonable search and seizure

D. the right to petition the government

 

21. _______________ is notorious in American history for creating public hysteria that forced the United States into declaring war on Spain in 1898.

A. Upton Sinclair

B. William Randolph Hearst

C. Ida B. Wells

D. Ida Tarbell

 

22. The era of Prohibition gave rise to all these new slang terms except __________________

A. speakeasy.

B. muckraker.

C. bootleg.

D. bathtub gin.

 

23. What was the most important purpose of the Berlin Wall?

A. to prevent the Berlin Airlift from succeeding in its object

B. to prevent Iron Curtain nations from accepting Marshall Plan aid

C. to prevent West Germans and other Western Europeans from defecting to East Germany

D. to prevent citizens of East Germany and other Iron Curtain nations from defecting to the West

 

24. Panama gave the United States perpetual sovereignty over the Panama Canal Zone in exchange for __________________

A. U.S. support in Panama’s war for independence.

B. a $10 million cash payment and a further annual payment of $250,000.

C. the promise of U.S. neutrality in the war between Panama and Colombia.

D. control of the shipping lanes that passed through the canal.

 

25. The Articles of Confederation failed for all these reasons except ________________

A. they gave more power to the states than to the central government.

B. they created a legislature exactly like the British Parliament.

C. they did not create executive or judicial branches of government.

D. they did not give the central government the right to raise taxes.

 

26. The Monroe Doctrine, the Roosevelt Corollary, and the Good Neighbor Policy all relate to the relationship between the United States and ______________________

A. Western Europe.

B. Communist Eastern Europe.

C. Central and South America.

D. China and Japan.

 

27. In the days leading up to the American Revolution, the British Parliament singled out the colony of __________________ for punishment.

A. Massachusetts

B. Pennsylvania

C. Virginia

D. New York

 

28. After the Civil War, the primary goal of the old guard of the Confederacy was to _____________________

A. rebuild the southern economy along modern lines.

B. restore southern society to the way it had been before the war.

C. take revenge on the victorious North by any available means.

D. collaborate with black southerners in a major program of social reform.

 

29. One consequence of the War of 1812 was a lasting alliance between the United States and ________________

A. Britain.

B. France.

C. Canada.

D. Mexico.

 

30. ___________________ is known to history as the father of the U.S. Constitution.

A. George Washington

B. Benjamin Franklin

C. James Madison

D. John Adams

 

31. All these political leaders were victims of assassins’ bullets in the Civil Rights/ Vietnam War era except _________________

A. Martin Luther King, Jr.

B. Medgar Evers.

C. Malcolm X.

D. Lyndon Johnson.

 

32. The Gettysburg Address served as an important reminder of all these ideas except ____________________

A. that the United States was founded on the principle of the equality of all men.

B. that the U.S. government could function only by the consent of the people.

C. that the Union was fighting for the cause of human freedom.

D. that government compromises had caused the situation that led to the war.

 

33. Which European nation emerged from World War II as a great world power?

A. Britain

B. France

C. Poland

D. the Soviet Union

 

34. _______________ was the central issue over which the Mexican War was fought.

A. Territorial rights

B. Indian rebellion

C. Protective tariffs

D. Slavery

 

35. The Black Panthers and the Black Power movement broke from the mainstream Civil Rights movement because their leaders did not support _________________

A. peaceful resistance.

B. Great Society programs.

C. women’s rights.

D. the Democratic Party.

 

36. The government established the Department of Agriculture to help Plains farmers address the issue of ________________

A. factory inspections.

B. tax regulations.

C. irrigation.

D. Native-American relations.

 

37. Parliament responded to the Boston Tea Party by passing _____________________

A. the Bill of Rights.

B. the Intolerable Acts.

C. the Stamp Act.

D. the Declaration and Resolves.

 

38. Which nation did not participate in the peace conference held at Versailles in 1919?

A. France

B. Germany

C. Italy

D. Russia

 

39. All these women played a significant role in the fight for women’s suffrage except _________________

A. Alice Paul.

B. Susan B. Anthony.

C. Gertrude Stein.

D. Carrie Chapman Catt.

 

40. The Great Society programs achieved which of the following?

A. They ended segregation in the public schools.

B. They increased voter registration throughout the old Confederacy.

C. They raised millions of Americans’ incomes above the poverty level.

D. They provided government health insurance for all Americans.

 

41. Which accurately describes the U.S. textile-manufacturing industry between the Industrial Revolution and the Civil War?

A. The South grew cotton and shipped it north for spinning and weaving.

B. The South grew cotton, then spun and wove it into cloth in southern factories.

C. The North raised sheep, sheared them, and spun and wove their wool into cloth.

D. The North shipped southern cotton to Britain to be made into cloth.

 

42. The New Deal programs were designed to combat ____________________

A. organized crime.

B. isolationism.

C. Communism.

D. the Great Depression.

 

43. ________________ was a notable figure in the U.S. Congress during the nineteenth century for achieving compromises on divisive issues.

A. John Quincy Adams

B. Henry Clay

C. Thomas Hart Benton

D. Lyndon B. Johnson

 

44. The term Viet Cong refers to ___________________

A. North Vietnamese fighters who supported Ho.

B. the Army of South Vietnam.

C. South Vietnamese fighters who supported Ho.

D. U.S. troops in combat in Vietnam.

 

45. What was the main purpose of the Monroe Doctrine?

A. to establish alliances between the United States and European powers

B. to express American support for European colonial ambitions in the West

C. to imply that the United States would fi ght any further European attempt to colonize in the West

D. to acquire colonies of its own in Central and South America

 

46. John Brown’s goal is best described as ___________________

A. the abolition of slavery throughout the United States.

B. a halt to the expansion of slavery beyond the states where it already existed.

C. a reasonable compromise between the North and the South.

D. the secession of the free North from the slaveholding South.

 

47. The USSR and the United States nearly reached the point of nuclear war during _______________

A. the Cuban Missile Crisis.

B. the Strategic Arms Limitation Talks.

C. the partition of Germany into four zones of occupation.

D. the signing of the Warsaw Pact.

 

48. American women age 21 and over gained the right to vote with the passage of the Nineteenth Amendment during _________________

A. the 1910s.

B. the 1920s.

C. the 1930s.

D. the 1940s.

 

49. Congress repealed the Tonkin Gulf Resolution in response to  ____________________

A. the bombing of Cambodia.

B. the Tet Offensive.

C. the fall of Saigon.

D. the press coverage of the Vietnam War.

 

50. On what grounds did the colonists oppose various acts of Parliament during the 1760s and early 1770s?

A. that the colonies were an independent sovereign nation

B. that the acts were aimed at specific individual colonies

C. that the acts were illegal attempts to regulate Colonial trade

D. that the colonists were not represented in Parliament

 

51. The Pentagon Papers are significant because they _________________

A. disproved the theory that the Kennedy assassination was the result of a conspiracy.

B. revealed that there was a tape-recording system in the Oval Office.

C. proved that the White House had lied to the public about the Vietnam War.

D. demonstrated that the presidential election of 1972 was rigged.

 

52. The doctrine of nullification states that __________________

A. the Supreme Court has the power to determine whether a law is unconstitutional.

B. no state is bound to obey a federal law that it considers unconstitutional.

C. the federal government can force states to obey reasonable laws that apply equally to all states.

D. if a certain number of states ratify a constitutional amendment, it becomes law.

 

53. During the Progressive Era, the Seventeenth Amendment made the system for electing ________________ more democratic.

A. the president

B. members of the Senate

C. members of the House

D. Supreme Court justices

 

54. ___________ is historically significant for her multivolume autobiography dealing with westward migration and frontier life in the 1870s and 1880s.

A. Edith Wharton

B. Emily Dickinson

C. Zelda Fitzgerald

D. Laura Ingalls Wilder

 

55. The Iroquois changed sides during the French and Indian War because___________________

A. the French army betrayed them.

B. the British army treated them with more respect.

C. the tide of war had turned in favor of the British.

D. the tide of war had turned in favor of the French.

 

56. Which best explains why communism, as it was practiced, was not satisfactory to the peoples of Eastern Europe?

A. It left them feeling constantly vulnerable to foreign invasion.

B. It refused them basic freedoms that they demanded as a human right.

C. It was a corrupt system of government.

D. It was a barrier to economic progress.

 

57. The term Iron Curtain refers to _________________

A. the U.S. policy of containment of communism after World War II.

B. the border between democratic Western Europe and Communist Eastern Europe.

C. the concrete barrier that the East Germans built around West Berlin.

D. the American insistence on European noninterference in the Western Hemisphere.

 

58. Andrew Jackson is the first U.S. president who can be described as _________________

A. a southern gentleman.

B. a New England university graduate.

C. a military hero.

D. a common man.

 

59. All these factors contributed to the end of the cattle boom in the Great Plains except __________________

A. a series of severe blizzards in the winter of 1886–1887.

B. falling prices resulting from the beef supply outpacing the demand.

C. continual clashes between sheep ranchers and cattle ranchers.

D. the new practice of fencing off formerly open grazing land with barbed wire.

 

60. The Fugitive Slave Act of 1850 included all these provisions except __________________

A. it rescinded a long-established ban on importing slaves from Africa.

B. it established special commissions to hear cases of disputed ownership of a slave.

C. it declared that slave status was permanent.

D. it declared that any slave who had escaped to freedom before 1850 was no longer free.

 

61. With the election of _______________________, the Democratic Party took over the populist platform that the Republican Party had previously been identified with.

A. Abraham Lincoln

B. Theodore Roosevelt

C. Franklin D. Roosevelt

D. Andrew Jackson

 

62. What was the purpose of the Marshall Plan?

A. to rebuild Europe after the destruction of World War II

B. to create an international peacekeeping organization

C. to establish a friendly understanding between the United States and the USSR

D. to establish a homeland for displaced European Jews after the Holocaust

 

63. During the French and Indian War, the British army alienated the colonists by ________________

A. refusing to make much effort on the battlefield against the French and Indians.

B. failing to treat George Washington and the Colonial troops as comrades and allies.

C. not spending enough money to provide the necessary weapons and reinforcements.

D. arguing in favor of a peace treaty that would have favored the French position in North America.

 

64. Theodore Roosevelt coined the term muckraker to refer to ____________________

A. labor organizers.

B. factory workers.

C. investigative journalists.

D. combat veterans.

 

65. Why did the United States take part in the Korean War?

A. to contain the spread of Communism

B. to prevent the establishment of a strong, united Korea

C. to demonstrate American military power to the Soviet Union

D. to restore the Japanese to power in Korea

 

66. Eli Whitney is a notable historical figure for his ____________________

A. role in the creation of the Federal Reserve System.

B. invention of the cotton gin.

C. authorship of the Bill of Rights.

D. opposition to Jim Crow laws in the South.

 

67. The Alien and Sedition Acts of 1798 marked the first time that the U.S. government had to decide between conflicting issues of _____________________

A. appeasement and aggression toward a foreign nation.

B. freedom and slavery.

C. proportional and equal representation.

D. individual liberty and national security.

 

68. Japan attacked the United States in 1941 with the goal of _________________

A. annexing the United States.

B. reducing the United States to the status of a second-rate power.

C. retaking various U.S. colonies in the Pacific.

D. achieving revenge for the provisions of the Versailles Treaty of 1919.

 

69. The term Northwest Territory refers to an area including the present-day states of ____________________

A. Oregon and Washington.

B. Maine and Vermont.

C. North and South Dakota.

D. Ohio and Illinois.

 

70. The Farmers’ Alliance of the 1870s was similar to ____________________

A. a labor union.

B. a corporation.

C. a trust.

D. a monopoly.

 

71. _______________ was the turning point in the war between the United States and Japan.

A. The bombing of Hiroshima and Nagasaki

B. The Battle of Iwo Jima

C. The Bataan death march

D. The Battle of Leyte Gulf

 

72. What did the Mayflower Compact and the Iroquois Confederacy have in common?

A. Both were peace treaties between American Indians and European settlers.

B. Both were exercises in representative government.

C. Neither was produced by a patriarchal society.

D. Neither contains democratic principles or ideas.

 

73. In 1890, Democratic presidential candidate William Jennings Bryan supported __________________

A. the return of the United States to the gold standard.

B. the minting and circulation of silver coins.

C. the elimination of the income tax.

D. the elimination of regulation of big business.

 

74. At the end of the Cold War, the United States was left as ________________

A. the world’s last superpower.

B. the world’s largest nation.

C. the world’s greatest creditor nation.

D. the world’s policeman.

 

75. The Federalist Papers urged the people and the state legislatures to support ratification of

A. the Fugitive Slave Act.

B. the Civil Rights amendments.

C. the Constitution.

D. the Bill of Rights.

 

76. In the 1870s, the Republican Party split into two factions over the issue of_______________

A. protective tariffs.

B. Reconstruction.

C. civil-service reform.

D. women’s suffrage.

 

77. The term Great Awakening refers to _________________

A. the proliferation of new technologies (elevator, typewriter, and so on) in he late nineteenth century.

B. the backlash against communism behind the Iron Curtain in the 1980s.

C. the awareness in the British colonies that the time had come for independence from Great Britain.

D. major Christian religious revivals that swept the United States in the late eighteenth and early nineteenth centuries.

 

78. The Dutch founded the colony of _____________________ , but lost it to the British in 1664.

A. Pennsylvania

B. New York

C. Delaware

D. Maryland

 

79. In what way were the 1980s economically similar to the 1920s?

A. Americans bought on credit and ended up in debt.

B. Both decades ended in massive economic depressions.

C. The White House operated the government on a balanced budget.

D. Prices and unemployment rose steadily.

 

80. The settlement-house movement began in the 1880s with the purpose of ______________

A. marching and demonstrating to arouse support for women’s suffrage.

B. lobbying Congress to pass a national minimum-wage law.

C. establishing territory where American Indians could settle permanently on reservations.

D. welcoming and helping working people and immigrants in city neighborhoods.

 

81. The Grapes of Wrath is historically important because it dramatizes the experience of ________________

A. migrant workers during the Great Depression and the Dust Bowl.

B. flappers during the Jazz Age.

C. Vietnam veterans returning home.

D. black people winning the fight during the Civil Rights era.

 

82. The political concept of perestroika is best described as ______________________

A. an openness to political discourse from all social ranks.

B. a restructuring of government and society.

C. the universal right of an adult to vote.

D. the right of a head of state to choose the national religion.

 

83. The term nativist refers to the belief that the United States should __________________

A. establish liberal policies toward American Indians.

B. curtail certain civil rights of foreign-born Americans and immigrants.

C. set specific quotas on immigration to the United States from certain countries.

D. establish an African republic to which slaves could emigrate to gain their freedom.

 

84. These are all basic goals of the New Deal except _____________________

A. to reorganize the banking system to prevent another Great Depression.

B. to provide immediate relief for those who had lost their jobs and savings.

C. to restore the national economy to stability.

D. to provide full civil rights for African Americans in the old Confederacy.

 

85. Which best describes the position of the Antifederalist Party?

A. It believed that a too-strong central government would become tyrannical rather than representative.

B. It thought that the legislative assembly should represent states not equally, but according to their population.

C. It supported ratification of the Constitution as written in 1787.

D. It feared that larger states would be under-represented in the legislature because all states had the same number of senators.

 

86. The War on Poverty is associated with which president?

A. Lyndon Johnson

B. Richard Nixon

C. Gerald Ford

D. Jimmy Carter

 

87. During the Gilded Age, the upper social class comprised families who __________________

A. had recently made fortunes in business and industry.

B. had been in the United States for several generations and had inherited their money.

C. had achieved renown in artistic and intellectual circles.

D. had ties to important people in politics and government.

 

88. In which decade were American Indians granted U.S. citizenship?

A. 1780s

B. 1860s

C. 1920s

D. 1960s

 

89. Intolerance of religious self-determination characterized the British colonies of _______________

A. Massachusetts and Plymouth.

B. Maryland and Virginia.

C. Connecticut and Rhode Island.

D. New York and New Jersey.

 

90. As a result of _________________ , the United States greatly improved its national highway system.

A. the Square Deal

B. the New Deal

C. the New Frontier

D. the Era of Good Feelings

 

91. Business owners have always opposed the existence of labor unions because ________________

A. labor unions are a check on the owner’s power.

B. labor unions are unconstitutional.

C. labor unions have historically made unreasonable demands.

D. labor unions argue for less government regulation of businesses.

 

92. When the Democrats came out strongly in favor of _______________ in the 1960s, Democratic voters throughout the South changed their allegiance to the Republican Party.

A. civil rights

B. segregation

C. the war in Vietnam

D. deregulating big business

 

93. The Northwest Ordinance banned ______________ throughout the Northwest Territory.

A. settled American-Indian communities

B. slavery

C. heavy industry

D. U.S. expansion

 

94. ________________ is historically significant for his role in the Great Awakening.

A. Benjamin Franklin

B. George Whitefield

C. William Lloyd Garrison

D. Andrew Jackson

 

95. What was the most important reason for the Europeans’ success in establishing dominance over the native populations in the Americas?

A. They had deadlier weapons.

B. There were more of them.

C. They were physically healthier and stronger.

D. They were more familiar with the local geography.

 

96. Reconstruction of the old Confederacy ended when _________________

A. the White House withdrew the occupying federal troops.

B. the Black Codes were overturned.

C. the Voting Rights Act was passed.

D. the Civil Rights amendments were passed.

 

97. A corporation is best defined as a business in which ________________

A. one or two owners run things with the help of a small staff.

B. a board of trustees runs several large businesses as one organization.

C. owners sell shares of stock to investors and pay them a percentage of the profits.

D. the government determines wages and prices.

 

98. Which U.S. president played the greatest role in the Civil Rights movement?

A. Dwight D. Eisenhower

B. John F. Kennedy

C. Lyndon B. Johnson

D. Richard M. Nixon

 

99. All these wars resulted in the United States gaining new territory or new colonies except _________________

A. the Spanish-American War.

B. the War of 1812.

C. the Mexican War.

D. the Korean War.

 

100. All these factors except _________________ enabled Europeans to subdue and dominate the American Indians.

A. European greed for ownership of land

B. Indians’ lack of immunity to European diseases

C. superior European weapons

D. Indians’ greater knowledge of the terrain

 

Answers

1. B 2. D 3. D 4. A 5. B 6. A 7. D 8. B 9. B 10. A 11. B 12. D 13. B 14. A 15. B 16. C 17. C 18. C 19. C 20. A 21. B 22. B 23. D 24. A 25. B 26. C 27. A 28. B 29. A 30. C 31. D 32. D 33. D 34. A 35. A 36. C 37. B 38. D 39. C 40. C 41. A 42. D 43. B 44. C 45. C 46. A 47. A 48. B 49. A 50. D 51. C 52. B 53. B 54. D 55. C 56. B 57. B 58. D 59. C 60. A 61. C 62. A 63. B 64. C 65. A 66. B 67. D 68. B 69. D 70. A 71. D 72. B 73. B 74. A 75. C 76. C 77. D 78. B 79. A 80. D 81. A 82. B 83. B 84. D 85. A 86. A 87. B 88. C 89. A 90. B 91. A 92. A 93. B 94. B 95. A 96. A 97. C 98. C 99. D 100. D

Add your own comment