Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Glided Age and the Rise of Big Business Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. A monopoly is defined as ___________________

A. a business owned by a group of partners.

B. a group of corporations run by a board.

C. a trust that controls all the corporations within a single industry.

D. a company that sells stock to investors.

 

2. Government largely failed to regulate big business because ____________________

A. workers were reluctant to form labor unions.

B. owners had too much political power and influence.

C. workers wanted to change the American system of government.

D. owners refused to establish reasonable safety measures in the factories.

 

3. The Chinese Exclusion Act stated that _______________________

A. no Chinese immigrant could ever become a U.S. citizen.

B. no child of Chinese immigrants could ever become a U.S. citizen.

C. Chinese immigrants could not be legally employed in the United States.

D. Chinese immigrants must be processed into the United States through Angel Island.

 

4. Why were self-made businessmen generally unwelcome in high society?

A. because they were not sufficiently wealthy

B. because they earned their money in trade

C. because they were recent immigrants

D. because they spent too much time traveling in Europe

5. Socialist Thorstein Veblen used the phrase “conspicuous consumption” to describe the lifestyle of ______________

A. the aristocracy.

B. the newly rich.

C. the middle class.

D. the immigrants.

 

6. The purpose of a labor union is ___________________

A. to run a business without the owner.

B. to take owners to court over unsafe working conditions.

C. to overturn the system of capitalism.

D. to give the workers power to negotiate with the owner.

 

7. The Haymarket riot was a clash between police and ____________________

A. political protestors.

B. anarchists.

C. supporters of strikers.

D. Chinese immigrants.

 

8. Samuel Gompers is an important figure in history because he _________________

A. perfected the Bessemer process.

B. invented the elevator.

C. founded the American Federation of Labor.

D. supported the Sherman Antitrust Act.

 

9. A strike is a powerful weapon in worker–owner negotiations because __________________

A. it halts production in the factory.

B. it gets the U.S. government involved.

C. it leads to major riots and protests.

D. it brings the dispute to the courts for arbitration.

 

10. The telegraph was a means of ___________________

A. speaking to someone a long distance away.

B. communicating instantly over a long distance.

C. converting iron ore into steel.

D. traveling quickly from one place to another.

Answers

1. C

2. B

3. A

4. B

5. B

6. D

7. C

8. C

9. A

10. B

 

Add your own comment