Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

A House Divided Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. All of these states seceded and joined the Confederacy except _______________

A. Texas.

B. Maryland.

C. Virginia.

D. Tennessee.

 

2. Antislavery candidate Abraham Lincoln was elected president because ____________________

A. support for slavery was not as strong as opposition to it.

B. he received an overwhelming majority of popular votes.

C. proslavery voters split their support between two candidates.

D. he was the personal choice of President James Buchanan

 

3. In Dred Scott v. Sanford, the Supreme Court decided that _______________

A. slave status was permanent and any ban on slavery was unconstitutional.

B. a person was a slave only in a slaveholding state; he or she gained freedom by entering a free state.

C. slave status could not be retroactively assigned to any person who had previously been declared free under the law.

D. freeing any living slaves was unconstitutional, but slavery after the current generation would be permanently banned.

 

4. What eff ect did the novel Uncle Tom’s Cabin have on the abolitionist movement?

A. It gained many supporters for the movement.

B. It persuaded people to abandon the movement as hopeless.

C. It demonstrated that the movement was hypocritical.

D. It brought the movement into national prominence for the fi rst time.

 

5. Various antislavery factions banded together to form the _________________ Party in 1854.

A. Free-Soil

B. Democratic

C. Whig

D. Republican

 

6. In what respect did the Kansas-Nebraska Act violate the Missouri Compromise?

A. It established slavery throughout the new territory.

B. It suggested that the territory be divided into two states.

C. It made slavery possible beyond an agreed-upon border.

D. It established possible new states west of the Missouri River.

 

7. The Border Ruffi ans are famous for _____________________

A. championing the cause of Dred Scott.

B. taking the arsenal at Harpers Ferry in Virginia.

C. supporting John Brown in his antislavery rebellion.

D. illegally electing a proslavery legislature in Kansas.

 

8. John Brown was executed for _______________

A. taking up arms against the Virginia militia.

B. speaking out passionately against slavery.

C. kidnapping and killing proslavers in Kansas.

D. brutally attacking Senator Charles Sumner in the Capitol.

 

9. On what grounds did Dred Scott sue for his freedom?

A. that he had lived for years in free territory

B. that slavery was unconstitutional

C. that his owner had promised to free him at a certain time

D. that he was an educated man

 

10. Which best describes the political atmosphere in the West during the period before the Civil War?

A. allied with the North in support of abolition

B. allied with the South in support of slavery

C. not ready to support either the North or the South

D. ready to support either the North or the South if war broke out

 

Answers

1. B

2. C

3. A

4. A

5. D

6. C

7. D

8. A

9. A

10. A

 

Add your own comment