Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Politics and the Call for Reform During the Late 19th Century Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Republican Party split in the late 1870s over the issue of  ___________________

A. immigration restrictions.

B. a return to the gold standard.

C. civil-service reform.

D. reform in farming policies.

 

2. The precinct captains of a big-city political machine were responsible for _____________________

A. drumming up support among individual voters.

B. paying graft to the political boss.

C. running for offices such as mayor or city councilman.

D. providing necessary public services to the people.

 

3. Jacob Riis is an important figure in U.S. history for ___________________

A. founding successful settlement houses in big-city neighborhoods.

B. documenting tenement living conditions in How the Other Half Lives.

C. serving as the political boss of New York City.

D. fatally shooting President James A. Garfield.

 

4. All these U.S. presidents supported political reform except _______________

A. James A. Garfield.

B. Chester A. Arthur.

C. Grover Cleveland.

D. Benjamin Harrison.

 

5. What was the purpose of the Grange movement?

A. to unite farmers for their mutual benefit

B. to support Democratic candidates for high office

C. to wipe out the system of political bosses in the big cities

D. to return the United States to the gold standard

 

6. The Populist Party supported all of the following except _______________

A. government regulation of institutions such as the telegraph system.

B. a return to the gold standard.

C. restrictions on immigration.

D. reasonable hours for laborers.

7. The ___________________ brought about reform in the federal bureaucracy.

A. Billion Dollar Congress

B. Interstate Commerce Commission

C. Stalwart Party

D. Pendleton Act

 

8. Jane Addams is an important historical figure for her work in ________________

A. national politics.

B. social reform.

C. public education.

D. journalism.

 

9. The federal government passed the ________________ in response to pressure from the Grange movement.

A. Interstate Commerce Act

B. Pendleton Act

C. Populist platform

D. Chinese Exclusion Act

 

10. What was the basic purpose of the settlement houses?

A. to help immigrants and the urban working class

B. to recruit support for the political bosses

C. to register voters throughout the big cities

D. to ensure that all children attended school

Answers

1. C

2. A

3. B

4. D

5. A

6. B

7. D

8. B

9. A

10. A

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed