Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The United States in the Post World War II Era Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Marshall Plan off ered aid to ________________

A. all the nations of Europe.

B. all nations behind the Iron Curtain.

C. all nations that had fought for the Allies during the war.

D. all nations west of the Iron Curtain.

 

2.  _______________ was one advantage of life under Communist rule.

A. Freedom of expression

B. Comfortable housing

C. High wages

D. Full employment

 

3. Which best describes the result of the Korean War?

A. a victory for Communist North Korea

B. a victory for democratic South Korea

C. a stalemate

D. anarchy

 

4. All of the following were fully racially integrated in the 1940s and 1950s except ________________

A. major-league baseball.

B. the armed forces.

C. the public schools.

D. the suburbs.

 

5. Paul Robeson spoke admiringly of the Soviet Union because of its __________________

A. hostility to the United States.

B. racial equality.

C. system of labor camps.

D. courage during World War II.

 

6. The term McCarthyism refers to the political technique of _________________

A. campaigning for votes in small towns and rural areas.

B. taking one’s case to the people by means of radio and TV broadcasts.

C. deliberately slandering opponents with false accusations.

D. debating issues freely and seriously.

 

7. All these events made American society more democratic during the postwar era except _______________

A. the desegregation of the armed forces.

B. the passage of the GI Bill of Rights.

C. the activities of the House Un-American Activities Committee.

D. the Supreme Court decision in Brown v. Board of Education.

 

8. All these people played major roles in the Civil Rights movement except _______________

A. Dwight D. Eisenhower.

B. Thurgood Marshall.

C. Rosa Parks.

D. Jackie Robinson.

 

9. _______________ was an important national priority during the Truman administration.

A. The integration of society

B. The nuclear arms race

C. Winning the Korean War

D. Reforming the banking system

 

10. The purpose of NATO and the Warsaw Pact was __________________

A. to create a stockpile of nuclear weapons that would be available to all member nations.

B. to establish a common currency among the member nations.

C. to abolish trade barriers among the member nations.

D. to unite the member nations for their mutual defense if attacked.

 

Answers

1. A

2. D

3. C

4. D

5. B

6. C

7. C

8. A

9. A

10. D

Add your own comment