Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

The Progressive Era Practice Test

based on 3 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Progressive Era was characterized by _____________________

A. expansion of U.S. territory.

B. financial panics.

C. economic, social, and political reform.

D. a cultural and artistic renaissance.

 

2. __________________ were actively opposed to the Progressive agenda.

A. Women

B. Industrial workers

C. Farmers

D. Business owners

 

3. Public response to Upton Sinclair’s The Jungle was largely responsible for the passage of _____________

A. the Newlands Reclamation Act.

B. the Meat Inspection Act.

C. the Payne-Aldrich Tariff .

D. the Clayton Antitrust Act.

 

4. The Progressives believed that reform of big business was necessary because __________________

A. conditions were unsafe and workers were not fairly paid.

B. businesses were not sufficiently profitable.

C. industry was a drain on the American economy.

D. industry was harmful to the natural environment.

 

5. The Seventeenth Amendment altered the electoral process for _________________

A. the presidency.

B. the Senate.

C. the House of Representatives.

D. the Supreme Court.

 

6. The term referendum refers to ________________

A. the regulation of industrial practices.

B. the conservation of the natural environment.

C. the citizens’ right to vote on recent local legislation.

D. the creation of a secret ballot.

 

7. Which president oversaw major reforms in the banking system?

A. Theodore Roosevelt

B. William Howard Taft

C. Woodrow Wilson

D. William McKinley

 

8. President Woodrow Wilson described his program for the nation as ____________________

A. the Square Deal.

B. the Golden Rule.

C. the New Nationalism.

D. the New Freedom.

 

9. The direct primary system, in place throughout the United States by 1916, allowed voters to ______________

A. vote directly for the candidate of their choice.

B. vote for delegates who would then vote for the candidate for office.

C. vote by secret ballot.

D. vote on recently passed local legislation.

 

10. Alice Paul is historically significant for ________________

A. investigative journalism.

B. leading the battle for women’s suffrage.

C. speaking out on the issue of conservation.

D. leadership in labor unions.

 

Answers

1. C

2. D

3. B

4. A

5. B

6. C

7. C

8. D

9. A

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed