Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Religion and Reform Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The leaders of the temperance movement opposed ________________

A. the consumption of alcohol.

B. the slave trade.

C. the Whig Party.

D. women’s rights.

 

2. The main focus of the Whig Party was its opposition to _____________  being the strongest branch of the central government.

A. the president

B. the House of Representatives

C. the Senate

D. the Supreme Court

 

3. What eff ect did the Second Great Awakening have on the abolitionist movement?

A. It opposed it by preaching the doctrine of noninterference.

B. It opposed it by pointing out that slaveholders converted their slaves to Christianity.

C. It encouraged it by preaching that owning slaves was a sin.

D. I t supported it by boycotting trade with slaveholding states.

 

4. What was the eff ect of Nat Turner’s rebellion?

A. Southern states began to consider abolishing slavery.

B. Southern states passed harsher legal slave codes.

C. Northern states abandoned the cause of abolition.

D. Northern states began secretly arming the slaves for a future rebellion.

 

5. State governments justifi ed denying women the right to vote on the grounds ________________

A. that women were considered slaves.

B. that government must be based on the consent of the governed.

C. of centuries of tradition of male authority.

D. of the wording of the Constitution.

 

6.  ______________ is a notable historical fi gure for exercising her right to vote and claiming that her action was legal.

A. Louisa May Alcott

B. Susan B. Anthony

C. Angelina Grimké

D. Elizabeth Cady Stanton

 

7. The Seneca Falls Convention of 1848 focused on the issue of ___________________

A. territorial expansion.

B. party politics.

C. women’s rights.

D. abolition.

 

8. Which best describes the goal of most African Americans in the 1820s and 1830s?

A. to emigrate to Africa

B. to migrate to the northern states

C. to be granted full civil rights

D. to overthrow the U.S. government

 

9. On what basis did Andrew Jackson’s opponents object to his presidential style?

A. He was not popular among the citizens.

B. He wielded too much authority, threatening the balance of powers.

C. He believed that only well-born, educated men should serve in the government.

D. He had never served the country in the military.

 

10. William Lloyd Garrison founded The Liberator to convert his readers to the cause of ________________

A. religious conversion.

B. abolition.

C. women’s rights.

D. emigration to Liberia.

 

Answers

1. A

2. A

3. C

4. B

5. C

6. B

7. C

8. C

9. B

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed