Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

Westward Expansion Practice Test

By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. The Mexican War was fought over the issue of __________________

A. territorial control.

B. slavery.

C. Indians’ rights.

D. religion.

 

2. What happened at the Alamo in 1836?

A. The Mexican army defeated the Texan rebels.

B. The Texan rebels gained independence for Texas.

C. The U.S. army defeated the Mexican army.

D. The Mexican army defeated the U.S. army.

 

3. The United States bought territory in _________________ in the Gadsden Purchase of 1853.

A. the Great Plains

B. the Northwest

C. the Southwest

D. the Caribbean

 

4. Northerners agreed to pass the Fugitive Slave Act of 1850 in exchange for __________________

A. the purchase of the Mexican Cession.

B. the establishment of the Underground Railroad.

C. the Fort Laramie conference on the status of the Plains Indians.

D. the admission of California as a free U.S. state.

 

5. As a result of the Fort Laramie conference, Indians vacated the area that later became the states of ______________

A. North and South Dakota.

B. New Mexico and Arizona.

C. Kansas and Nebraska.

D. Texas and Oklahoma.

 

6. As a result of the Mexican War, the United States gained all the following future states except ______________

A. California.

B. Nevada.

C. Oregon.

D. Utah.

 

7. Americans were eager to settle Texas in the 1820s primarily because ____________________

A. Texas was a slaveholding state.

B. Texas was an independent republic.

C. they wanted Mexican citizenship.

D. the land was inexpensive to buy.

 

8. The Fugitive Slave Act of 1850 made it legal to __________________

A. work on the Underground Railroad.

B. help any slave escape to a free state.

C. gain freedom by crossing the border into a free state.

D. deny an accused slave the right to testify in his or her own defense.

 

9. What was the purpose of the Underground Railroad?

A. to ease overcrowding on city streets

B. to help slaves escape to freedom

C. to encourage westward migration

D. to make transport of goods more efficient

 

10. After the Compromise of 1850, many African Americans fled to ________________

A. California.

B. Canada.

C. Mexico.

D. Texas.

 

Answers

1. A

2. A

3. C

4. D

5. C

6. C

7. D

8. D

9. B

10. B

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed