Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

World War I Practice Test

based on 2 ratings
By — McGraw-Hill Professional
Updated on Feb 4, 2012

Review the following study guides if necessary:

Practice Test

1. _____________ was forced to assume total responsibility for World War I.

A. Austria-Hungary

B. France

C. Germany

D. Russia

 

2. A major faction in Congress opposed the League of Nations because _________________

A. it did not want the United States to become a superpower.

B. it did not want the United States to have to go to war to defend another nation.

C. it did not support Wilson’s bid for reelection.

D. it had been on the losing side in World War I.

 

3. Wilson’s Fourteen Points is best described as __________________

A. a declaration of war.

B. a program for international peace.

C. an economic policy.

D. a redesign of the American military.

 

4. What was the purpose of the National War Labor Board?

A. to recruit African-American workers to travel north for jobs

B. to increase membership in labor unions

C. to arbitrate disputes between workers and management

D. to monitor the civilian use of energy and other rationed resources

 

5. Trench warfare resulted in a stalemate primarily because ___________________

A. weather conditions made it too problematic.

B. modern weapons were not suited to that style of combat.

C. the German army had to divide its forces on two fronts.

D. the French trenches were badly and hastily dug.

 

6. The ____________________ proposed an alliance between Mexico and Germany.

A. Espionage Act

B. Treaty of Versailles

C. Zimmermann Telegram

D. National Defense Act

 

7. The U.S. government took all these steps to fund the war effort and conserve resources except _____________

A. raising the income tax.

B. selling war bonds.

C. regulating industry production levels.

D. requiring people to grow their own produce.

 

8. Which of the great powers did not take part in the negotiations at Versailles?

A. Britain

B. Germany

C. Russia

D. The United States

 

9. The Americans’ main goal at Versailles can best be described as ________________

A. the achievement of a lasting peace in Europe.

B. the reestablishment of a balance of power.

C. the humiliation and ruin of Germany.

D. the redrawing of national borders along ethnic lines.

 

10. A major “first” in the Great War was ____________________

A. the outbreak of battles in the empires outside of Europe.

B. the impressive military force demonstrated by Germany.

C. the alliance between France and Russia.

D. the decisive participation of a non-European nation.

 

Answers

1. C

2. B

3. B

4. C

5. B

6. C

7. D

8. C

9. A

10. D

Add your own comment

Ask a Question

Have questions about this article or topic? Ask
Ask
150 Characters allowed