Education.com
Try
Brainzy
Try
Plus

# Math Reasoning for ASVAB Power Practice Problems (page 2)

By
Updated on Aug 12, 2011

1. b.   This is an addition problem. Arrange the numbers in a column so that the decimal points are aligned: 2.345 + 0.0005 = 2.3455.
2. a.   To arrive at the answer quickly, begin by rounding off the numbers, and you will see that choice a is less than 600 pounds, whereas choices b, c, and d are all more than 600 pounds.
3. c.   The problem is to find H, the number of years Hazel will take to save \$1,000. You are told Laura saves three times faster than Hazel, a ratio of 3:1. Therefore, 3L = H. You are given L = 1.5 years. Substitute: 3(1.5) = H, or H = 4.5 years.
4. a.   This is a basic subtraction problem. Line up the decimals and subtract: 2,354.82 – 867.59 = 1,487.23.
5. b.   This is a two-step problem. First, determine what percent of the trees are not oaks by subtracting: 100% – 32% = 68%. Change 68% to a decimal and multiply: 0.68 ×400 = 272.
6. c.   This is a basic addition problem. Be sure to align the decimal points before you add 68.8 + 0.6 = 69.4.
7. a.   This is a simple subtraction problem: \$42.09 – \$6.25 = \$35.84.
8. c.   The labor fee (\$25) plus the deposit (\$65) plus the basic service (\$15) equals \$105. The difference between the total bill, \$110, and \$105 is \$5.00, the cost of the arts channels.
9. d.   Since 28 of the 35 slices have been eaten, there are 35 – 28 = 7 slices left. This means or of the loaf is left.
10. c.   This is a two-step problem. First, multiply to determine how many pounds of beef were contained in the eight packages: 0.75 × 8 = 6. Then add: 6 + 0.04 = 6.04.
11. d.   This is an addition problem. To add these three decimals, line them up in a column so that their decimal points are aligned: 52.50 + 47.99 + 49.32 = 149.81. Move the decimal point directly down into the answer.
12. b.   Change the hours to minutes: 1 hour 40 minutes = 100 minutes; 1 hour 50 minutes = 110 minutes. Now add: 100 minutes + 110 minutes = 210 minutes. Now change back to hours and minutes: 210 minutes ÷ 60 minutes = 3.5 hours.
13. a.   This is a subtraction problem. Be sure to align the decimal points: 6.32 – 6.099 = 0.221.
14. b.   This is a multiplication problem. First, multiply 279 by 89. Then, because there are four decimal places, count off four places from the right. Your answer should be 2.4831. Because the 3 in the thousandths place is less than 5, round to 2.48.
15. a.   First, change 70% to a decimal, which is 0.7. Then multiply: 70 ×0.7 = 49.
16. b.   The average is the sum divided by the number of observations: (11 + 4 + 0 + 5 + 4 + 6) ÷ 6 = 5.
17. b.   This is an addition problem. Be sure the decimal points are aligned before you add: 0.724 + 0.0076 = 0.7316.
18. c.   The counting principle shows the number of ways an event can occur and tells you to take the total choices for each item and multiply them together: 3 ×5 ×2 = 30.
19. b.   This is a division problem: 13.5 ÷ 4 = 3.375. Move the decimal straight up into the quotient.
20. b.   Set up the problem this way: . If you're getting good at percentages, you may just see the answer, but if you don't, cross multiply: 10 ×90 = 100x. Solve: x = 9.
21. c.   Change the information into a fraction: . Now, reduce the fraction: .
22. c.   First, find the least common denominator of the fractions, which is 6. Then add:
23. c.   This is a multiplication problem. Multiply 3.25 times 1.06. Be sure to count four decimal places from the right: 3.25×1.06 = 3.445.
24. c.   This is a division problem with mixed numbers. First, convert the mixed numbers to fractions: . Next, invert the second fraction and multiply: . Reduce to a mixed number: . With this result, you know that only six glasses can be completely filled.
25. b.   First, ask the question: "\$42 is 12% of what number?" Change the percent to a decimal and divide \$42 by 0.12. This is equal to \$350, which represents the total weekly earnings. Now subtract the amount she spent on DVDs from \$350: \$350 – \$42 = \$308. She deposited \$308 into her savings account.
26. a.   Millie has completed of the total galleries.
27. b.   This is a simple subtraction problem. Line up the decimals and subtract: 46.1 – 40.6 = 5.5.
28. d.   This problem involves two steps: addition and subtraction. Add to determine the amount of money Michael has: \$20.00 + \$5.00 + \$1.29 = \$26.29. Then, subtract the amount spent for the ice cream: \$26.29 – \$4.89 = \$21.40.
29. a.   This is a multiplication problem. A quarter section contains 160 acres, so you must multiply: 160 ×\$1,850 = \$296,000.
30. a.   Subtract the months first, then the years. Remember that it is best to write the problem in columns and subtract the right-most column (months) first, then the left-most column (years): 8 months – 7 months = 1 month; 2 years – 1 year = 1 year. So, Brook is 1 year 1 month older than Emilio.